Salzburgi diákkonferencián adtak elő volt estöris versenyzőink

A téma a kulturális örökségvédelem volt

Salzburgi diákkonferencián adtak elő volt estöris versenyzőink

2018. november 20-án Salzburgban a Szövetségi Fenntarthatóság és Turizmus Minisztériuma konferenciát szervezett az Európai Kulturális Örökség Éve programsorozat keretén belül. A konferenciára meghívást kapott az Esterházy Privatstiftungot képviselő Czigány Balázs és az Estöri egyik korábbi nyertes csapata- a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium három diákja, Merstis Vivien, Bojtor Bogáta, Kohán Mátyás.

A konferencia elsősorban a turizmus szakirányú iskolák tanulóit szólította meg. Témája: "A turizmus és kulturális örökség" volt és „Miért fognak 2030-ban a turisták Ausztriába látogatni?“ - kérdést vetette fel. 

A rendezvény házigazdája Dr. Franz Heffeter – a salzburgi turizmus iskola (Tourismusschulen Salzburg-Kleßheim) korábbi igazgatója volt, aki egyrészt szervezőként, másrészt pedig a konferencia moderátoraként tevékenykedett. A projekt szervezője Gerlinde Weilinger (miniszteri tanácsnok-Ministeralrätin) megnyitó beszédében hangsúlyozta a fiatal generáció megszólításának fontosságát. A minisztérium elkötelezett abban, hogy mind a materiális, mind az immateriális kulturális javakat közelebb hozza ehhez a generációhoz. A konferenciát Dr. Sabine Haag - az UNESCO ausztriai komissziójának elnöke, valamint a bécsi Szépművészeti Múzeum igazgatónője nyitotta meg, aki beszédében rávilágított a arra, hogy a kulturális örökségturizmus az osztrák turizmus egyik húzó szegmense.

Számos diákcsoport által készített előadás hangzott el a konferencián, azonban néhány elődásmódjában, valamint kreativitásában kiemelkedett a többi közül. A semmeringi turizmus iskola (Tourismusschulen Semmering) tanulói kiemelték a történelmi, alsó-ausztriai kulturális örökség egyik fontos elemének számító semmeringi vasút turisztikai jelentőségét és javaslatot tettek, hogy szerintük 2030-ban miként lehetne ezt üzemeltetni. Az innsbrucki turizmus iskola (Tourismuskolleg Innsbruck) különböző tájjellegű ételeken keresztül mutatta be a helybeli kulturális értékeket. Az egyik legkiemelkedőbb előadást egy másik salzburgi turizmus iskola (Tourismusschulen Salzburg) adta elő, akik a Groβglocknert (3798 m), mint az ország legmagasabban fekvő kulturális örökségét vette górcső alá, és kielemezte, hogy az ott található turisztikai termékek mennyire felelnek meg a mai igényeknek, összhangban van e a kereslet és a kínálat. Előadásukból megtudtuk, hogy a „Z“ generáció milyen innovatív megoldásokkal segítené a jövő groβglockneri turizmusát. Összegezve az osztrák iskolák előadói a regionális kulturális örökségeket mutatták be és vízionálták 2030-ra.

Figyelemre méltó, hogy ez a generáció milyen igényeket támaszt a turizmussal szemben, hogy milyen találékonyan kombinálják a hagyományos értékeket a technikai újításokkal.

Alapvetően más megközelítést használt az Estöri Verseny korábbi nyertes csapata, akiknek innovatív és kreatív prezentációja lenyűgözte a hallgatóságot. Létrehozták a Homo Estöricus embertípust, aki egyben a jövő kulturális fogyasztóideálja is. Az Estöris diákok előadásukban bemutatták azt, hogy a verseny miként járul hozzá a kulturális örökség megőrzéséhez. Hangsúlyozták, hogy részvételük a kreatív történelmi versenyen nemcsak maradandó élményekkel gazdagította őket, hanem egyúttal az Esterházy lokációk látogatóivá is váltak, és maradnak akár majdani családjukkal 2030-ban is.

Az előadások sorát a pódiumbeszélgetés zárta, amelynek a konklúziója az volt, hogy a kulturális örökségturizmus iránt érdeklődőket az adott desztináció akkor tudja megtartani, ha az minőségi termékeket állít elő. Czigány Balázs, az Esterházy Privatstiftung igazgatóhelyettese hozzátette továbbá, hogy egy lokáció USP-je az egyik legfontosabb tényező, amely a desztináció sikerét jelentheti.

Az Esterházy Privatstiftung innovatív megoldásaival a továbbiakban is elkötelezett a jövő kultúra fogyasztóinak elérésében.

További információ:

Web: www.estori.hu
Mail: info@estori.hu

Fb: www.facebook.com/estoriverseny