Megszülettek az Estöri második fordulójának eredményei

Harminc csapat jutott tovább az Estöri harmadik fordulójába

Megszülettek az Estöri második fordulójának eredményei

Megszülettek az Estöri második fordulójának eredményei: 12 budapesti, 17 vidéki és 1 határontúli csapat jutott tovább az 58-ból az Index címlapok értékelése és a közönségszavazásra bocsátott csapatfotók alapján. A harmadik fordulóban hamarosan további izgalmas feladatokkal kell megküzdeniük a csapatoknak. Lássuk, hogyan értékelte a zsűri a második forduló pályamunkáit.

A második fordulóban a diákoknak egy 19. századi index.hu címlapot kellett megtervezniük, olyan országos jelentőségű hírekkel, amelyek megidézik az 1873-1896 közötti időszak legjelentősebb eseményeit. A két vezércikk megírása mellett címekben, leadekben, képekben és reklámokban mutathatták meg a versenyzők, mennyire sikerült ráhangolódniuk a témára. A diákok alaposan elmélyedtek a kutatómunkában és a dualizmus tanulmányozásában. Kellő magabiztossággal emelték ki a korszak legfontosabb híreit, melyek mellett további izgalmas és helyi érdekességek szerepeltetésével is bizonyították felkészültségüket.

Nemcsak a versenyzőket, de a történelem tanárokból, kommunikációs szakemberekből és az Index munkatársaiból álló zsűrit is összetett feladat várta. A történelmi hűség és a tárgyi tudás mellett az újságírói kvalitást is értékelték a pontozásnál. A csapatoknak sikerült belecsempészniük azokat a szakmai fogásokat, melyeket a zsűri videók és posztok formájában előzőleg megosztott a versenyzőkkel, és többen figyeltek arra is, hogy egyedi nézőpontból mutassák be az eseményeket, korabeli stílust, nyelvezetet, különleges atmoszférát vagy humort csempésszenek címlapjaikba.

A zsűri végül a Budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum összhatásában és részleteiben is átgondolt, kidolgozott címlapját választotta a második forduló legjobb munkájának. Két csapat esetében különösen jónak értékelték az egyedi nézőpont megjelenítését; a Deák Téri Evangélikus Gimnázium pályaműve női szemszögből, a soproni Széchenyi Gimnázium alkotása pedig egy diáklány szemével láttatta a korszak legfontosabb eseményeit.

A kötelező csapatképek és a reklámok zöme is jól sikerült. Több csapat fektetett plusz energiát abba, hogy ne csak a kötelező csapatfotón szerepeljenek, hanem jelmezekbe bújva, maguk álltak modellt a többi fotó elkészítéséhez is.

A Mindeközben rovat viszont már többeken kifogott, és a színes, érdekes posztok sorai közé gyakran kiemelt jelentőségű hírek is keveredtek. Többeknél a sajtótermékeknél elengedhetetlen nyelvhelyesség és a stilisztika is hagyott még kívánnivalót maga után. Mindent összevetve a zsűri úgy értékelte, hogy a csapatok igyekeztek a kiírásnak megfelelően újságíró szemmel megközelíteni feladatot, és kellő figyelmet fordítottak a kutatómunkára és a kivitelezésre is.

Az elkészült és a versenyben továbbjutott címlap munkákat hivatalos Facebook oldalunkon folyamatosan publikáljuk és itt is elérhetőek:

bit.ly/2RUhgc9

A diákokat újabb izgalmak várják a harmadik fordulóban, ahol a csapatoknak egy általuk választott korabeli valós vagy fiktív személy Facebook-profilját kell elkészíteniük. Bízunk benne, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ötletes és a korszakot jól megjelenítő pályaműveket láthatunk majd.Kapcsolat

E-mail: info@estori.hu

www.estori.hu