Kelet-Közép-Európa a berlini fal leomlása után - elsartolt a legújabb ESTÖRI

Egység a sokféleségben

Kelet-Közép-Európa a berlini fal leomlása után - elsartolt a legújabb ESTÖRI

Újra lehet nevezni az ESTÖRI-re!

Újból itt a lehetőség, hogy a történelem iránt érdeklődő kilencedikesek és tizedikesek megmutathassák: nemcsak a lexikális tudásuk van meg, hanem pontosan értik is a történelmi események mozgatórugóit. Ráadásul, az ESTÖRI - Kreatív Történelmi Versenyen nem kell félretenniük a mobiltelefonjukat, tabletjüket, sőt a közösségi médiát is használhatják! A lényeg, hogy képesek legyenek kritikusan tekinteni a forrásanyagokra, és a kortársaik számára is emészthetővé tenni olykor igen összetett történelmi folyamatokat. Végül is, ezt szeretjük a történelemtanulásban, nem?

A téma ezúttal az 1989-től 2013-ig tartó korszak Kelet-Közép-Európában. Az az időszak, amikor a régiónk országai rendszert váltottak és egymás után csatlakoztak az Európai Unióhoz. A háromfordulós vetélkedő során a versenyzőknek előbb egy kvíz kitöltésével kell számot adniuk lexikai tudásukról, fiktív online magazint és vezércikket kell alkotniuk, majd a későbbi fordulók során kreatív prezit, Instagram oldalt, videót kell készíteniük, és persze további, a vitakészségüket is próbára tevő szóbeli és írásbeli feladatokban kell helyt állniuk. A döntő 2024 tavaszán lesz.

Ez már a nyolcadik ESTÖRI lesz! Szép szám ez egy történelmi vetélkedőtől! Minden évben, rendre több mint 100 csapat jelentkezik a megmérettetésre, hazai és határon túli középiskolák diákjai. Most is hasonló érdeklődésre számítunk, hiszen az elmúlt években az ESTÖRI már bebizonyította: óriási élmény részt venni a versenyfordulókban és olyan nagyszerű, izgalmas munkák születnek, amelyek egytől-egyig büszkeséggel tölthetik el a diákokat és tanáraikat – egyben jól feladják a leckét a zsűri tagjainak. Aki nem hiszi, járjon utána, nézze meg a korábbi vetélkedőkről készült videóinkat!

A jutalomról se feledkezzünk meg! Alapítványunknak és együttműködő partnerünknek, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája jóvoltából a döntős helyezést elért csapatok terveink szerint 2024 őszén egy kétnapos brüsszeli vagy strasbourgi utazáson vehetnek majd részt. 2024 azért is lesz még érdekes, mert ez az év az európai választások, Magyarország uniós tagságának 20. évfordulója és a közelgő magyar soros elnökség időszaka is. Együttműködésünknek is ez ad keretet.

Ne habozzatok! Irány a részletekhez és jelentkezési oldalhoz! www.estori.hu

Szeptember 4-től már lehet regisztrálni, de csak október 15-ig!

Kapcsolat:

E-mail: info@estori.hu

Instagram: /estoriverseny

You Tube: youtube.com/@estoriverseny1000