Hasít az Esterházy Poket

Az Esterházy Alapítvány újabb közösségteremtő ügyet támogat

Hasít az Esterházy Poket

Minden várakozást felülmúlóan teljesített a POKET projekt az áprilisi indulástól eltelt négy hónap alatt. Hatalmas érdeklődés övezte a kortárs és klasszikus regényes zsebkönyveket. 

Az immár 7 kötetes zsebkönyvsorozat egyik kötete egy "Esterházy füveskönyv". Már most ezer példányszámra tehető a könyvautomatákból értékesített Esterházy könyvek száma.

"Az Esterházy Alapítvány büszke arra, hogy támogatóként állhat a projekt mellé. Ezek a színes zsebkönyvek jelképes áron vásárolhatók meg és nemes célt szolgálnak. Számunkra sokat jelent, hogy az EP kötetet támogathatjuk, hiszen célkitűzéseinkkel a fiatalok számára próbálunk iránymutatást adni, értékteremtő és előremutató kezdeményezések mellé állni. Így indult el két éve a ma már nagy létszámú ESTÖRI közösség is. Ezeknek a könyveknek is lehet közösségteremtő ereje: akik látják a másik kezében és zsebében őket, tudhatják, hogy hasonlóan gondolkoznak a világról. Szeretnénk, ha menő dologgá válna a zsebkönyvek olvasása, közösséggé az olvasók köre; s ezzel együtt a fiatalok hajlandók volnának félretenni a telefont" - foglalta össze gondolatait Czigány Balázs, az alapítvány igazgatóhelyettese.

2 éve ment el közülünk Esterházy Péter, akit barátunknak tudhattunk. A Dés László válogatásában "És mesélni kezdtem..." címmel  megjelent kötetek népszerűsítéséhez az Esterházy Alapítvány egy augusztusi nyereménykampánnyal szeretne még hozzájárulni. Ennek részleteiről közösségi oldalainkon folyamatosan tájékoztatjuk az olvasó közönséget. 

Dés László előszava az “És mesélni kezdtem...” című kiadványhoz:

“Tisztelt Olvasó, ki e könyvet kezedben tartod, rendkívüli és különös élményben lesz részed! Esterházy Péter írásaiból válogattam egy kötetnyit, ami nem kis feladat, tekintve, hogy óriási anyaggal van dolgunk. Írt regényeket, színdarabokat, publicisztikákat, esszéket, tárcákat, egy gondolat köré szerveződő, novellaszerű darabokat kötetbe rendezve, szóval hatalmas életműve van. Az én válogatási szempontjaim csakis szubjektívek. Egy olvasni szerető jó barát szempontjai, aki nagyon szereti Péter írásait. És mivel sokat léptünk fel együtt (ő felolvasott az írásaiból, én hangszeren reagáltam azokra), egy kicsit az ő szemüvegén keresztül is ismerem a szövegeit.

Mivel Esterházy az ún. magas irodalom képviselője, a magyar posztmodern egyik kiemelkedő írója, sőt megteremtője, a nagy paradigmaváltó, sokan tartanak attól, hogy írásai bonyolultak, nehezen követhetők, és így netán érthetetlenek, unalmasak. Pedig ez egyáltalán nincs így! Ezzel a válogatással ezt a tévhitet szeretném eloszlatni, és persze remek olvasásélményt nyújtani mindenkinek, aki ezt a könyvet kézbe veszi. Lehet, hogy Esterházy posztmodern író is, de elsősorban jó író. Nemcsak jó mondatokat, jó szövegeket ír le, hanem ha az „anyag” úgy követeli, hát jó és erős, izgalmas történeteket is!

De ha „csak” a mondatokat nézzük! Gyakran idézett író, és ez nem véletlen. Regényeiben, publicisztikáiban rengeteg zseniális, az életünk különböző helyzeteiben jól idézhető mondat van; esszenciák, melyek egymagukban összefoglalnak bonyolult összefüggéseket. Hogy tudott regényt kezdeni! „Nem találunk szavakat.” (Termelési-regény) „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.” Harmonia cælestis) „A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.” (Kis Magyar Pornográ a) Vagy nem kezdeni: „Bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá.” „Isten, lévén botfülű, maga helyett küldte Bachot a földre.”

A válogatásnál figyelembe vettem, hogy az évek során mely írásait szerette felolvasni. Ezt nem volt nehéz rekonstruálnom, mert sok cetlit találtam a kötetekben, oldalszámokkal és címekkel, amiket fellépéseink során a könyvekben hagytam. Ezt nemcsak közös emlékeink és Péter emléke miatt tartottam fontosnak, hanem mert egy író a közönségnek olyan írásait olvassa fel, amelyek a nagy egészből kiragadva is érthetőek, hatásosak, akár poénosak is! Hiszen a felolvasásnak ott és akkor kell hatnia, a közönséget a rendelkezésre álló térben és időben kell „meghódítani”, mint egy koncerten vagy színházi előadáson. És ehhez egy jól megszerkesztett és felépített műsor kell, olyan szövegekből, amelyek ugyan más-más kötetekből vannak, de az est végén mégis kerek egésznek érezzük a sok részletet.

Csak a személyiségét nem tudom idevarázsolni, ami pedig nem kis részben befolyásolta nyilvános szerepléseinek nagy sikerét! Péternek, aki a fél életét a dolgozószobájában töltötte, nagyon fontosak voltak az olvasói. Akárhol jártunk az országban, ragaszkodott a felolvasások utáni dedikáláshoz. Nem érdekelte, mikor vergődünk haza, nagy szeretettel, kíváncsisággal és türelemmel fordult az aláírására, ajánlására váró emberekhez.

Nem tagadom, voltak egészen személyes szempontjaim is válogatás közben. Belekerültek olyan tartalmú írásai is a kötetbe, amiket együtt éltünk meg, és olyanok, amik velem estek meg, amiket én meséltem el neki. Persze már fikcióként, azonosíthatatlanul. Péternek minden ihletforrás volt: utazások, beszélgetések, egy különleges halvacsora az Adrián, egy nyugtalan forró nyári hajnal egy elviselhetetlen vidéki szállodában. Veszélyes volt elmesélni neki személyes történeteket, mert ha megtetszett neki, és be tudta építeni éppen készülő könyvébe, akkor meg is tette azon nyomban, minden gátlás nélkül. De hát ha egyszer az ember jó barátja író, az ezzel jár.

Péter legalább annyira megbecsült művész volt külföldön, mint idehaza. És ez nemcsak a számtalan díjból, kitüntetésből derül ki, nemcsak az irodalmi szalonok világában érvényesült, de a mindennapi életben is. Utcán, repülőn, tengerparton vagy étteremben. Rómában van egy remek étterem a Pantheon mellett, ahol úgy fogadták Pétert, mint egy fejedelmet, de amikor fél évvel később betértem oda egy másik társasággal, már nekem is ugyanez a fogadtatás járt. Ennél jobb mérce nincs arra, hogy az embert nemcsak tisztelik, de szeretik is. Péter első kötete 1976-ban jelent meg, az utolsó 2016- ban. Ez pontosan 40 év. Bartók Béla több mint száz éve írta A kékszakállú herceg vára című operáját, és sok más nagy művét. Sokan még ma is hallgathatatlannak, nehéznek tartják. Pedig száz év a kultúrában nagyon sok idő. Nem kell mást tenni, csak hallgatni Bartók műveit, és akkor feltárulnak a zenében rejlő gyönyörűségek. Esterházy írásaival sem kell mást tenni, csak olvasni, és feltárulnak a szövegben lévő szépségek, izgalmak. Biztos vagyok benne, hogy ez a válogatás igazi olvasásélményt nyújt olvasójának.Titokban abban reménykedem, hogy aki elolvassa Görög Miki történetét a Semmi művészetből, vagy a családi ebéd kalandjait a Kárpátia étteremben a Harmoniából, az kíváncsi lesz az egész kötetre, ahonnan ezek a nagyszerű, élvezetes írások valók.”

Dés László