Esterházy Nyári Egyetemet tartottak osztrák és magyar helyszíneken

Az ország legtrendibb töris nyári tábora

Esterházy Nyári Egyetemet tartottak osztrák és magyar helyszíneken

Július 1-7. között tartottuk Nyári Egyetemünket ausztriai szakmai workshoppal (csoportmunkával), magyar, illetve osztrák kirándulási lehetőségekkel, és soproni szállással. A programsorozat lehetőséget biztosított arra, hogy a hasonló érdeklődésű kortársak egy teljes hetet együtt töltsenek és jól érezzék magukat.

Az Estöri Verseny első három helyezett csapata automatikusan részt vett. A többi Estöri versenyzőt és más érdeklődőt sem szerettünk volna kihagyni ebből a lehetőségből! Némi költségvállalással azok is köztünk lehettek, akik az április 27-i döntőn nem álltak a dobogóra! 

Időpont: 

Július 1–7. között (július 7-én pápai táborzárással)

Helyszínek: 

Eisenstadt/Kismarton, Forchtenstein/Fraknó, Sopron, St. Margarethen-Familypark, Bécs, Pápa, Ganna, Döbrönte

Programok 

A hét első felében:

• Forrásfeldolgozások és tárlatvezetések Fraknó várában és a kismartoni Esterházy-kastélyban,

(a workshopok témája kapcsolódott az Esterházyak páratlan gyűjteményéhez).

• Városnézés Sopronban

• egész napos kirándulás Bécsben (Kunsthistorisches Museum), városnézéssel, a Schönbrunni Állatkert meglátogatásával

• Látogatás Közép-Európa legnagyobb vidámparkjába, a Familypark am Neusiedlersee- be.

• Csapatépítés, piknik ebéd a kastélyparkban, strandolási lehetőség, barangolás a soproni Lőverekben és sok más meglepetés.

A camp utolsó három napján (július 5-7 között) vendégségben Pápán:

• Forrásfeldolgozás és tárlatvezetések Pápán, a pápai Esterházy-kastélyban,

(a workshop témája kapcsolódott a pápai Esterházyakhoz).

• Látogatás Gannára, az Esterházyak mauzóleumába.

• Kirándulás Döbröntére-esti programmal.

• Fúvos koncert a kastély szabadtéri színházában, a pápai strandfürdőbe é

Az immáron harmadik évben megrendezésre kerülő tábor igazi élményhét volt az ország legkülönbözőbb részeiből és iskoláiból összesereglő diákok számára. Erről beszéljenek ők: promóvideónk ITT 

Az Estöri Szervezői Team nevében Foki Tamás (a tábor vezetője) osztotta meg az Esterházy Summer University-ben szerzett élményeit, tapasztalatait az alábbi sorokban:

"A táborban 21 diák vett részt, a tanárok hárman voltak. A Nyári Egyetem foglalkozásain a történelem élményszerű tanítása, csoportmunkában történő forrásfeldolgozás és múzeumi órák valósultak meg. Színvonalasak voltak a szabadidős programok is. A programok értékelése a diákok napi reflexióira, a záró foglalkozáson elhangzottakra és a tanárok véleményére épül. 

Mindenki kiemelkedőnek tartotta a Hotel Sziesztát Sopronban. Kiváló volt az étkezés, jó volt a környezet. Mindenki élvezte a Károly magaslatra való kirándulást. Kedden Fraknón különösen Kiss Erika vezetésére emlékeztek a gyerekek, bár a fiúk hiányolták, hogy a fegyvertárat nem néztük meg. Hosszan elidőztünk az 1919-s kiállítási térben, források helyszíni elemzését is elvégeztük. Mindenki nagy élményként élte meg a Stausee beli fürdést. Tetszett a tisztaság, a környezet, a röplabda játék pedig összehozta a csapatot. Itt Keglevich Kristóf a család történetéhez kapcsolódó forrásokat elemzett a tanulókkal. A diákok hamar összeismerkedtek. Figyelmes, nyitott, fegyelmezett csapatot ismertünk meg bennük. Szépen dolgoztak, időben megjelentek a programokon, lelkesek voltak, bár a végére kissé elfáradtak. A szerdai bécsi egész napos kirándulás mindig csúcs, a Kunsthistorisches Museum és Schönbrunni Állatkert meglátogatása nagyon jól sikerült, mindkét helyen elég sok időt töltöttünk. Voltak olyanok, akik most jutottak el először Bécsbe! Csütörtökön Kismartonban Foki Tamás forrásfeldolgozása az étkezési kultúra 18. századi változásairól szólt ezt követte a kismartoni kastély megtekintése. Jól sikerült a közös piknikebéd a kastélykertben, a nap fénypontja a diákok egybehangzó vélekedése szerint a St. Margarethen-i Familypark volt. Pénteken a forrásfeldolgozás a szállodában különböző korszakból való képi források elemzése történt meg Foki Tamással csoportmunkában. Ez a feladat nagyon tetszett a tanulóknak. A Pápára utazást a meleg és az utazási idő hossza tette „felejthetetlenné”. A fogadás, különösen Boros Katalin személyes odafigyelése és gondoskodása és a programok viszont tartalmasak, érdekesek, élvezetesek voltak. A pápai szabadidős program (a pápai élmény-és strandfürdő) remekül sikerült, a szabadtéri színpadon lévő koncert pedig feldobta a hangulatot. Jó ételeket ehettünk a Galéria Bisztróban. Szombaton folytatódott az érdekes pápai program. A forrásfeldolgozás a kastélyban a pápai vár történetét célozta meg. Ezt követte a látogatás a pápai Esterházy-kastélyban tárlatvezetéssel; majd a kirándulás Gannára, Döbröntére és a Tapolca patak forrásaihoz. a búcsúesten a hét lezárására, a tapasztalatok, tanulságok levonására, kedves üzenetek megfogalmazására került sor, játékos formában, az étteremben. Vasárnap a reggeli után mindenki rendben elutazott és a visszajelzések szerint meg is érkezett haza. Köszönjük a nagyszerű élményeket!"  

Kapcsolat:

E-mail: info@estori.hu
www.estori.hu