Egy új legenda van születőben

Kihirdették az Esterházy Kreatív Történelmi Verseny és a ESTÖRI Junior Kreatív Alkotói Verseny győzteseit

Egy új legenda van születőben

Megszülettek a második 2018. „ESTÖRI" Kreatív Történelmi Verseny és az első ESTÖRI JUNIOR Alkotói Verseny eredményei. Békéscsabai, soproni és nagykanizsai csapatok végeztek az első három helyen, különdíjból is jutott bőven. A győztes csapatok részletes listája a nyereményekkel ITT érhető el.

A döntő napján három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai, gödöllői, nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi csapat negyvenkét tizedikes diákja mérte össze tudását az Esterházy család történetéről, az idei téma: Barokk ünnepek a 18. században - Vendégségben az Esterházyaknál. A győztesek nagyértékű digitális eszközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyertek a július 1-6. között Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer University-re. Április végétől minden döntős csapat pályázhat az Esterházy Summer University-n való részvételre. További részletek hamarosan itt a honlapon.

A zsűri nevében Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettese a tavalyi versenyhez képest kiemelte, hogy a diákok a közösségi médiának köszönhetően tanultak a tavalyi résztvevőktől, így az idén a még profibb technikai megoldások mellett egészen fantaszktikus kreatív produkciók születtek. A következő szavakkal jellemezte a versenyt: „ Egy új legenda van születőben: ha jó színházi előadást akarok látni, akkor eljövök a kismartoni Haydn Terembe az ESTÖRI versenyre.“  

Dr. Solti Péter, Károlyi Anna Georginának, a nagykanizsai nyertes csapat tagjának külön megköszönte, hogy „operaénekesként“ elkápráztatta a nézőközönséget. 

Több mint ötszáz pályázat érkezett az idén először meghirdetett ESTÖRI-JUNIOR Kreatív Alkotói Versenyre, a 8-15 éves korosztályból. A kisebbek megadott anekdoták alapján rajzokat készítettek, a nagyobbak választhattak, hogy szintén egy megadott anekdota alapján képregényt készítenek vagy pedig makettet építenek egy, az Esterházy családhoz köthető történelmi épületről. Az első három helyen végzők makett és képregény kategóriában értékes ajándékokat, mint például grafikus tabletet vagy digitális jegyzettömböt, míg a másik két korosztály első három helyezettje exkluzív művészeti ajándékokat kaptak. 

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövetasszonya, Elisabeth Ellison-Kramer kiemelte: „Magyarország és Ausztria kapcsolata, különösen a két ország közös határa mentén, többek között a közös történelmen alapul. A kulturális és oktatási együttműködések szép példájával találkozhatunk ma itt, Kismartonban.“ 

Solti Péter, a Klebelsber Központ elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon fontos erénye a versenynek, hogy a diákok együttműködésére, közös munkájára épít, és mindezt a modern kor eszközeinek használatával, melyet a jelenkor diákjai már készségszinten használnak és nagy biztonsággal tudják megmutatni a verseny során megszerzett tudásukat, tapasztalatukat ezeken az eszközökön keresztül. Megköszönte egyúttal az Esterházy Magánalapítványnak a tehetséggondozás segítésében kifejtett áldozatos munkáját, melynek egyik legfontosabb eredményeként emelte ki az Estöri Kreatív Történelem Versenyt.  

Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatósági tagja a család történelmi szerepének hangsúlyozása mellett, utalt a Magánalapítványok és az Esterházy Cégcsoport mai modern működésének fontosságára, az eredményes működésre, mely lehetővé teszi a kulturális örökség fenntartását és az ESTÖRI-hez hasonló kezdeményezések létrehozását. Fontos küldetésként említette a két ország közötti kulturális együttműködés elősegítését és elmélyítését. 

Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgató helyettese örömmel tájákoztatta a jelenlevőket arról, hogy az Esterházy Tehetségpont az idei évben elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Az értékelés szerint az Esterházy Tehetségpont határon túli tehetségpontként rendkívül magas színvonalú tehetséggondozó munkával vesz részt a magyarországi tehetséggondozásban.  

Majd Esterházy Péter következő soraival kívánt sok sikert a versenyzőknek a mai napra:

„Látjuk a történelmet emberekre, sőt kupákra, dísztálakra, násfákra lebontva. Káprázik a szemünk a sok aranytól, ezüsttől, diadémtól, azonban ez nem folyamatos diadal: de folyamatos építés, országépítés- épülés.“

A döntő játékvezetője Bősze Ádám volt.

További információ:

Az egész napos verseny első része itt:

goo.gl/VBSjtX

második része itt megtekinthetȍ:

goo.gl/bqV3bn

Schneider Erika, Esterházy Magánalapítvány, e.schneider@esterhazy.at

Rónai Judit, UNIOMÉDIA, judit.ronai@uniomedia.com