Tehetségpont

Esterházy Summer University pályázat
és szakmai táboroztatás

Végetért az Esterházy Tehetségpont első országos projektje

Az Esterházy Alapítvány idén először hirdette meg az Esterházy Summer University pályázatot az I. Estöri Kreatív Történelmi Verseny valamennyi résztvevője számára.

A pályázat nyertesei 2017. július 3-7. között az Esterházy Magánalapítvány által szervezett Summer University programsorozatán vehettek részt.


A 2016-2017-es tanévben elindított, gimnáziumok számára meghirdetett országos ESTÖRI versenyben 100 csapat megmutatta, hogy a mai fiatalok számára értéket képvisel a történelmi örökség, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat, kreativitásukat.


A pályázat június 4-én zárult le. A nyertes csapatok:

Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium 10a csapata- ESTÖRI 1. helyezett

a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 10b csapata- ESTÖRI 2. helyezett

a szegedi SZTE Gyakorló gimnázium 10a csapata- ESTÖRI 3. helyezett

Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium 10b csapata

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium 10a csapata

Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 10c csapatA Esterházy Magánalapítvány Tehetségpontként, rendszeresen megszervezett tehetséggondozó programokkal, táborokkal, kurzusokkal, pályázati lehetőségekkel, a művészeti tevékenységekben kiemelkedő képességű fiatalok megmutatkozási, fellépési lehetőségeinek biztosításával kívánja támogatni a magyar Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseit.

A Tehetségpont működtetésében részt vesznek az Alapítvány munkatársai, magyar történelem és művésztanárok, és szakmai tanácsadók.

„A Nyári Egyetem foglalkozásain a történelem élményszerű tanítására, közös forrásfeldolgozására törekedtünk, ami feladatokat és- reméljük- örömet jelentett a résztvevő diákok számára. Ehhez igénybe vettük a hagyományos eszközök (forrásszövegek, térképek stb.) mellett a múzeumi tárgyak vizsgálatát, a média modern eszközeit (számítógép, internet, kép-, videó-megosztók stb.) is… A diákok minden nap rendszeres foglalkozást kaptak, mely a magyar történelemben való elmélyedésüket szolgálta, forrásokon keresztül történt és kapcsolódott az Esterházyak páratlan gyűjteményéhez. Együtt dolgoztak, jobban megismerték egymást és a kooperáció fontosságát a kutatómunkában. Betekintést kaptak a történeti kutatások módszereibe, rokon- és segédtudományaiba, az ezzel foglalkozó szakemberek munkájába, a tágabb értelemben vett történészi szakma kihívásaiba és sikereibe. Megismerték az Esterházy Magánalapítvány kiterjedt tevékenységét, céljait, társadalmi felelősségvállalását. Legyen legközelebb is sok közös élményünk!- mondta Foki Tamás, történelem szakos tanár, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese, a tábor szakmai vezetője.


A szakmai tábort délutánonként gazdag közös szabadidős tevékenységek egészítették ki. A diákok többek között ellátogattak a bécsi magyar Nagykövetségre, a Familyparkba, szakvezetéseken vettek részt Fraknó várában és az Esterházy-kastélyban.

Kapcsolat:

Esterházy Tehetségpont
Ausztria
Eisenstadt/Kismarton
Esterházyplatz 5
A-7000

E-Mail: tehetsegpont@esterhazy.hu

Honlap: www.estori.hu/tehetsegpont

További információ:
http://tehetseg.hu/tehetsegpont/tp-161-002-359

Facebook: www.facebook.com/estoriverseny
#EsterházySummerUniversity