7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_verespalne_10c2

I. Ferenc József átadja Magyarország első földalatti vasútját

1896. május 2-án megépült az ország első földalatti vasútja, melyet Ferenc József császár nyitott meg. Ez a világon a második felszín alatt közlekedő vasút. A Gizella tértől egészen az Artézi térig szállítja a budapesti utasokat.

Első magyar filmfelvétel!

Az országgyűlés ünnepi ülést tartott az új országházi Kupolacsarnokban. Ezredévi ünnepi felvonulás volt a Vérmezőről a Várba, majd onnan az Országház elé. Ennek kertében a Szent Koronát az Országházba vitték. Erről az eseményről készült az első magyar filmfelvétel.

Nagy ünnepség keretében nyitották meg a Vaskapu-szorost

A három szomszédos uralkodó közösen avatta fel az immáron biztonságosan hajózható szorost pompás ünnepség, királyi beszéd és ceremónia keretében. Népünk újabb lépést tett a jövő felé.

Kegyetlen gyilkosság!

Szill községében meggyilkoltak egy kocsmárost, feleségét és két gyermekét. A gyilkos pálinkára tért be a fogadóba, ezt követően kezdte meg vérengzését. A gazember megkegyelmezett a három kisgyereknek. Balszerencséjére ez okozta vesztét.

Feketék az Állatkertben!

A millenniumi ünnepségek keretei közt a Fővárosi Állatkertben ideiglenesen egy teljes afrikai törzset tekinthetünk meg. Ruházatuk mindösszesen egy nagyméretű lepel.

A Duna továbbra sem szab határt!

Október 4-én átadták a városnak és forgalomba helyezték Budapest új hídját, a Ferenc József hidat, mely összeköti a Szent Gellért-teret és a Fővám-teret. Az eseményen I. Ferenc József és három osztrák tábornok is tiszteletét tette.

Magyar olimpiai bajnok!

Hajós Alfréd Athénban, az első újkori olimpiai játékokon aranyérmes lett 100 méteres, illetve 1200 méteres gyorsúszásban. További különlegesség az, hogy olimpián ekkor szólalt meg először az „Isten, álld meg a Magyart”.

Mindeközben

  • 23 perce

    A lágymányosi Konstantinápolyban fergeteges tengeri ütközet kerül megrendezésre 3 napon át! "Valóságos tengeri csata tűzből."

  • 1 órája

    Kezdetét vette az Ezredévi Bányászati, Kohászati és Geologiai Kongresszus. Eme nemes eseménynek fővárosunk ad helyet.

  • 2 órája

    Lemondott tisztségéről Ráth György, aki az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum főigazgatója volt immáron 15 esztendeje.