7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bekescsaba_andrassy_10c

SZENZÁCIÓ! NINCSENEK TÖBBÉ TÁVOLSÁGOK! Megnyílt az első telefonközpont Budapesten

1881. május 1-jén helyezték üzembe Magyarország első telefonközpontját, mely Budapesten nyílt meg. Az emberek különböző véleményeket fogalmaztak meg a világszenzációnak számító távbeszélő készülékről. Két ifjú nemesi származású budapesti lakos véleményét kértük ki.

Megölte testvérét Tyukodi János Pozsonyban

Elfogták az elkövetőt, aki 1887 februárjában kirabolta, majd megölte Tyukodi Sebestyént, és egy lovaskocsi aljára kapaszkodva megszökött. A tettes, Tyukodi János, így jutott hozzá a család egyik féltve őrzött kincséhez, egy igen nagy értékű zsebórához.

UTCAI ZAVARGÁSOK KOSSUTH LAJOS TEMETÉSE ELŐTT

Kossuth Lajost több százezres tömeg kísérte utolsó útjára 1894. április 1-jén. A készülődés heves utcai tüntetésekhez vezetett. A zavargásoknak szemtanúja volt Tyukodi László kegyelmes úr is, aki lapunknak is beszámolt a történésekről.

Esterházy Miksa gróf athlétikai klubot alapított

Esterházy Miksa gróf beváltván korábbi szavait, kezdeményezését siker koronázta. Megalakult az első hazai athlétikai egyesület Magyar Athletikai Club néven. Nyitó rendezvényére 1875. május 6-án került sor Budapesten, mely a kontinens első szabadtéri sportversenye.

Bukás a színházban

Megbukott az első előadás 1896-ban, amelyet az újonnan épült Vígszínházban adtak elő. Jókai Mór külön erre a fontos eseményre írt darabja, A Barangok vagy a Paeoniai vojvoda , közben a királyi felség elaludt, majd elhagyta az előadást.

A diftéria-bacillus felfedezője Budapesten egy nemzetközi közegészségügyi kongresszuson

A nemzetközi egészségügyi tudomány színe java 1894. őszén Budapesten gyűlt össze egy nagyszabású kongresszuson, melynek rendezési jogát Chicago ellenében nyerte el. A rendezvényen többek közt ott volt a torokgyík kórokozóját felfedező Friedrich Loeffler is.

Hajós Alfréd az első magyar olimpiai bajnok

1896-ban Athénban, az első újkori olimpián a 18 éves egyetemista két gyorsúszó számban, a 100 és 1200 méteren is elsőként ért célba, megszerezve a magyar sport első olimpiai győzelmeit. A versenyeket a pireuszi tengeröböl 12 fokos vizében rendezték meg.

Mindeközben

  • 23 perce

    Két hajó ütközött az Adrián 490 emberrel 1883-ban . Csupán 73 túlélő volt. A hajókon osztrák-magyar utas is volt.

  • 1 órája

    Ismét felütötte fejét a himlő Sopronban az 1880. év végén. Ezrek lelték halálukat. A kór megállíthatatlanul terjed.

  • 2 órája

    Benedek Elek legcsodálatosabb meséi Széchy Gyula rajzaival 5 kötetben jelenik meg az Athenaeum Rt. kiadó gondozásában 1896-ban.