7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_verespalne_10a2

Legalább 146-an haltak meg a tiszai árvízben Szegeden

1879. március 12-én Petresnél a Tisza átszakította a gátakat, hajnalban pedig betört Szegedre is. Az eddigi adatok szerint 146-an vesztették életüket a katasztrófában. A károk felbecsülhetetlenek, az épületek kevesebb, mint tizede maradt épségben.

Kötelezővé vált a magyar nyelv oktatása

Meghozták a Lex Apponyi törvényt - mintegy hatástalanítva az 1868-as népiskolai törvényt, melynek alapján mostantól kötelező a magyar nyelv oktatása a nemzetiségi iskolákban is. Ezzel párhuzamosan emelkednek a tanítói fizetések, és ingyenessé válik a népoktatás.

1896-os Millenniumi ünnepségek összefoglalója

A tegnapi napon, déli 12 órakor zárta le hivatalosan a 183 napig tartó ünnepségsorozatot Schmidt József és Dániel Ernő. Összefoglalót olvashat az eseményekről az alábbiakban.

Lemondott a Generális

1890 márciusában Tisza Kálmán lemondott miniszterenöki címéről. Belpolitikája talán felvirágoztathatta volna az országot, az 1889-ben meghozott véderőtörvény ellen azonban akkora volt a tiltakozás, hogy a Szabadelvű Párt támogatottsága szinte teljesen megszűnt.

Megalakult a Királyi József Műegyetem

1871-ben három szakosztállyal startol a Műegyetem, melynek dékánjai: id. Szily Kálmán, Kruspér István és Bielek Miksa.

Interjú Hajós Afréddal

1896. április 11-én aranyérmet nyert Hajós Alfréd az újkor első olimpiáján Athénban. A 18 éves fiú mesél a tapasztalatairól és érzéseiről.

Megépült a budapesti Operaház

Tizenegy év építkezés után, 1884-ben átadták az Ybl Miklós tervei alapján épült különleges műszaki bravúrnak számító szellőzőrendszerrel ellátott Operaházat.

Mindeközben

  • 23 perce

    1889-től változik a MÁV díjszabása. A Vasminiszter néven ismert Baross Gábor bevezette a zónatarifát.

  • 1 órája

    Megépült az ország első Bessemer- kemencéje a bánáti vasművekben. Ez lehetővé teszi az acél költséghatékony előállítását.

  • 2 órája

    Szekrényessy Kálmán úszó lakásában megalapította az MTK-t, azaz a Magyar Testgyakorlók Körét. Mottó: Bátorság, Buzgalom, Barátság