7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
gyor_czuczor_10c2

Egy győri bencés szerzetes feltámasztotta a rablógyilkost

A merénylőt gyilkosság vádjával akasztásra ítélték, de nem úgy sült el a büntetés, ahogy várták volna. A szerzetes, Bierbauer Lipót kíváncsisága áttörést jelenthet az orvostudományban.

Havi felolvasásokat rendeznek Petőfi tiszteletére

A magyar kultúra jelentős képviselői megalapították a Petőfi Társaságot, amelynek küldetése a Petőfi-kultusz fenntartása és terjesztése a magyar szépirodalomban. Első nyilvános ülésüket a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 1876. január 1-én tartották.

A Nemzeti Színház igazgatója nagy kockázatot vállalt, de megérte

Végigsöpört az országon a szokatlan dráma ősbemutatójának híre. A kritikusok vészjóslatának ellenére a darab nagy sikert aratott, és a közönséget levette a lábáról.

Miénk a világ első elektromos földalattija

1894-től kétezer ember fáradozott a vonal megépítésén. Két évre rá, május 2-án I. Ferenc József császár hivatalosan megnyitotta az M1-es szakaszt. A földalatti sikerét mutatja, hogy az év végéig csaknem 3 millió ember utazott a vonalon.

Széchenyi ötlete megvalósult: egyesítették Pestet, Budát és Óbudát

1873-ban létrejött Budapest. "Nem leszünk ezentúl sem budaiak, sem pestiek, hanem leszünk ezentúl budapestiek." - írja Ágai Adolf.

Tarolt a "Magyar delfin" Athénban

Athénban is hallhatták az "Isten áldd meg a magyart". Hajós Alfréd megszerezte az ország első olimpiai győzelmét. Az úszó 100 és 1200 méteren állt ellen a 13 fokos víznek.

Kossuth Lajos, a magyar Mózes halálának híre fátyolozta be az ország szívét

Az emigráció ellenére 1894. április elsején a magyar hőst hazai földben helyezték örök nyugalomra. A ravatalnál Jókai Mór, Horánszky Nándor és Herman Ottó méltó módon búcsúztatták.

Mindeközben

  • 23 perce

    Kimondták a Magyar Vörös-Kereszt Egyletének megalakulását Esztergomban

  • 1 órája

    15 év után 1890-ben lemondott a baloldali párt elnöke,Tisza Kálmán

  • 2 órája

    Ybl Miklós terve nyerte meg a belügyminiszter által kiírt versenytárgyalást, megnyílhat a budapesti operaház