7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_konyves_10d2

Budapest legújabb büszkesége: ma adták át a földalatti vasutat

Mától utazhatunk a világ első elektromos földalatti vasútján Budapesten. A világszenzációnak számító földalatti a Millenniumi ünnepségekre 21 hónap alatt készült el. A Ferenc József átadta vonalon a Gizella tértől 11 állomáson át utazhatunk az Ártézi fürdőig.

„Nincs okunk sírni a koporsó előtt; nem gyászunk, dicsőségünk napja ez!” (Jókai)

Életének 73-ik évében meghalt Deák Ferenc, a Batthyány-kormány igazságügy-minisztere, a passzív ellenállás apostola, a kiegyezés létrehozója, a Haza Bölcse, a Magyarok Mózese. Ravatalánál és temetésén is jelen volt tudósítónk. Beszámolóját a 3. oldalon olvashatják.

Nem üzen többé Kossuth Lajos: eltemették a turini remetét

Egy nemzet kísérte végig reménykedve Kossuth Lajos életének utolsó napjait, mégis fájó szívvel bár, de tudomásul kellett venni, hogy hosszas betegeskedés után 1894. március 20-án elhunyt az 1848-as szabadságharc vezéralakja, a kivételes szónok, politikus és magyar.

Kötelező állami anyakönyvezés

Az 1894:33. törvénycikk értelmében mától minden születő és elhalálozó személy adatait, illetve a házasságkötések tényét kötelező az állami hivatalnokok által vezetett anyakönyvekbe feljegyeztetni. Gyakorlati tanácsaink az 5.oldalon olvashatók.

Emlékjel a „Magyar Golgotán”

Kossuth Lajos nevezte Magyar Golgotának a helyet, hol a szabadságharc tizenhárom tábornoka 1849. október 6-án életét adta a szabadságért. Ma szavaihoz méltó emlékmű emeltetett a kivégzések helyén. Az ünnepségről, a jelenlevőkről és az emlékműről szól tudósításunk.

Új híd Esztergomnál

Fényes külsőségek között avatták fel a mai napon, 1895. szeptember 28-án Esztergomnál az új, Mária Valéria főhercegnőről elnevezett hidat, mely mindössze 2 év alatt épült fel. A tervezésről, az építés kihívásairól és az átadási ceremóniáról szól tudósításunk.

Virágok és motorok

A mai napon új szabadalmat jegyeztek be egy porlasztó nevű eszközre, mely az Otto-motorok létfontosságú alkatrésze lehet. A Bánki Donát és Csonka János által tervezett eszközhöz az alapötletet egy virágárus lány adta… Hogy hogyan? Cikkünkből ez is kiderül.

Mindeközben

  • 23 perce

    Elhunyt Erkel Ferenc, a Filharmóniai Társaság alapítója, az Operaház főzeneigazgatója. Zenei és emberi nagyságára emlékezünk.

  • 1 órája

    Az Olimpiai Játékokat Előkészítő Bizottság beszámolója a jövő évi athéni játékokon induló magyar csapatról a 9. oldalon olvasható.

  • 2 órája

    Hallott már a Lumiére-fivérekről? Látta már a millenniumi díszfelvonulást mozgóképen? Ha nem, lapozzon a 12. oldalra!