7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
sopron_szechenyi_10bc

Királyunk és királynénk látogatást tettek Sopronba

Nyár elején őfelsége Ferenc József osztrák császár és magyar király, felesége, Erzsébet királyné társaságában látogatott el Sopron városába, ahol kápolnaszentelőn és városi körúton vettek részt.

Egyre több a megválaszolatlan kérdés a trónörökös halálával kapcsolatban

Nagy a titkolózás Rudolf főherceg halála körül. Az ügyben nem indult hivatalos nyomozás, ami ugyancsak szokatlan. Közszájon forog az a hír, hogy Ferenc József császár túlságos higgadtsággal fogadta fia halálhírét. Sokan úgy hiszik, hogy nem is öngyilkosság történt.

Fölháborító vagy előretekintő?

Egy levél, amelyben kérdőre vonják a híres gymnasium direktorát!

Először szólt magyar himnusz az Olimpia történetében

Magyarország első olimpikonja rögtön két aranyéremmel tért vissza a görög fővárosból, Athénból. A számos nemes személy mellett a görög trónörökös, I. Konstantin is személyesen gratulált a magyar sportolónak.

Lemondott a német kancellár

Lemondott kancellári hivatásáról Otto von Bismarck politikus, aki 28 éven át segédkezett Poroszország irányításában. A "Vaskancellár" állítólag azért mondott le posztjáról, hogy elkerülje a konfliktust II. Vilmos porosz császárral.

Megnyitotta kapuit a Bécsi Világkiállítás

Ugyan a megnyitót eső tehette élvezhetetlenné, a kiállításra folyamatosan érkeztek a látogatók. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a német császár, az orosz cár és a perzsa sah is, aki szokatlan kíséretével okozott megdöbbenést a bécsi lakosok körében.

Szerződést kötöttek Berlinben

Az Osztrák-Magyar Monarchia képviseletében Gróf Andrássy Gyula külügyminiszter vett részt a berlini kongresszuson, ahol az orosz–török háború után a balkáni térség országainak meghatározása mellett más problémák is vártak megvitatásra.

Mindeközben

  • 23 perce

    Ferenc József császár személyesen vett részt a Duna negyedik hídjának átadásán.

  • 1 órája

    Kigyulladt a bécsi Ringtheater a "Hoffman meséi" kezdete előtt. A hatóságok szerint nagyjából 450 ember vesztette életét a tűzben.

  • 2 órája

    Tisza Kálmán megkezdte Magyarország közigazgatási területi beosztásának átfogó átalakítását.