7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
szekesf_vasvari_10b2

Építsünk templomot Tháliának

Kitárta kapuit a székesfehérvári színház. Megtelt a nézőtér a díszelőadáson, ahol Katona József Bánk Bán című darabja mellett Káldy Gyula "Ünnepi Nyitányát" és Jókai Mór Prológját tekinthette meg a nagyérdemű.

Atlétika versenyt rendeztek Budapesten

Az 1875-ben megalakult a Magyar Atlétikai Club, 8 alapító, 12 pártoló és 250 rendes taggal. Ugyanebben az esztendőben az egyesület megrendezte a az európai kontinens első nyilvános atlétikai versenyét a pesti Újépület udvarán. A bajnok Porzsolt Ernő lett.

Országos mű-, ipari, termény- és állatkiállítás Székesfehérváron

A demokrácia szelleme hatalmasan terjed a világon, elérte a koronázóváros Székesfehérvárt is. A gróf Zichy Jenő által szervezett kiállítás hatalmas sikert aratott az iparosok körében és megmutatta, hogy a modern munka terén is ember a magyar a gáton.

Nagy előrelépést tett a tudomány

1881. Május elsején, 25 előfizetővel megkezdte működését Budapesten a Fürdő utca 10 szám alatt az első nyilvános, magánbefektetők által finanszírozott telefonközpont. Vezetője Puskás Ferenc.

Megnyitották a Nyugati pályaudvart

1877. október 28-án nyitották meg Budapest és az ország utazóközönsége előtt a Nyugati pályaudvar új épületét, mely hároméves munkálatok során, Gustave Eiffel és August de Serres tervei nyomán készült el.

Meghalt Arany János költő, prózaíró, műfordító

Hosszú betegség után,1882. október 22-én elvesztette az eszméletét, s egy mély sóhajtással megszűnt élni.Október 24-én temették el az Akadémia csarnokából, tízezrekre menő közönség részvéte mellett. Hatalmas kulturális örökséget hagyott maga után.Nyugodjék békében.

Brutális gyilkosság történt Tiszaeszláron

Eltűnt, és feltételezhetően meg is halt a tiszaeszlári 14 éves Solymosi Eszter. Falubeli és az idegen zsidók a templomukba csalogatták az áldozatukat, majd a zárt ajtó mögött lefogták, és elvágták a nyakát. Az áldozat édesanyja feljelentést tett az elkövetők ellen.

Mindeközben

  • 23 perce

    Tisza Kálmán 15 év után, 1890. március 13-án, benyújtotta a lemondását a miniszterelnöki pozícióról.

  • 1 órája

    Budapesten megindul az első közforgalmi, rendes nyomtávú, állandó villamos.

  • 2 órája

    Magyarország a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet határozata alapján áttér a méterrendszer használatára.