7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_konyves_10d1

Ezer év, hat hónap, 520 000 négyzetméter, 240 pavilon, közel 6 millió ember

Az Ezredéves Kiállítás a Városliget területén méltó emléket állított a múltnak, felvillanyozta a jelenkor emberét, s talán a jövőbe is előremutatott. Ki tudja?

A vasminiszter halála

Ami tegnap még rémhírnek tűnt, mára fájdalmas valósággá vált: meghalt bellusi Baross Gábor kereskedelmi miniszter, valós belső titkos tanácsos. Halála megrázta az egész nemzetet, bár pár napja már sejteni lehetett a szomorú véget. Nekrológunkban rá emlékezünk.

A Generális bukása: egy korszak vége

15 év hivatali idő után, egy nagy port kavart, Kossuth állampolgárságát is érintő incidens miatt lemondott Tisza Kálmán miniszterelnök. Lehet, hogy több van a háttérben, mint elsőre gondolnánk? Cikkünkben feltárjuk, mi állhat a Generális hirtelen távozása mögött.

Újpest- új híd

Ma átadták az északi összekötő hidat Újpesten. A rácsos acélhíd megépítését a vasútvonal olasz tulajdonosai sürgették már 1894-től. Milyen szerepet szántak megálmodói a hídnak a vasúthálózatbán? Milyen nehézségek merültek fel a kivitelezés közben? Utána jártunk.

Mire jó a transzformátor?

Az idei budapesti Országos Kiállítás és Vásár egyik szenzációja a Ganz és Társa cég új eszköze volt, a transzformátor, ami Déri Miksának, Bláthy Ottónak és Zipernowsky Károlynak a találmánya. Hogy mire is jó egy transzformátor? Mi most felfedjük a titkot.

Mértékkel!

Az országgyűlés által 1874-ben elfogadott VIII. tc. értelmében 1876. január 1-jétől hazánk az új, méteralapú mértékrendszerre áll át. De mekkora az egy méter? Hogyan kell átváltani az eddigi mértékegységeket az újakra? Tőlünk most megtudhatják.

Állami és / vagy egyházi házasság?

Hónapok óta támadja a magyar katolikus egyház a polgári házasság intézményét. Teszi mindezt csúsztatásokkal és tulajdonképpen érthetetlenül. Mi a valódi probléma? Milyen dogmatikus ellentmondások vannak a háttérben? Vannak egyáltalán? Erre kerestük a választ.

Mindeközben

  • 23 perce

    Megalakult a Magyar Madártani Intézet! Hermann Ottó 1891-es ötletétől hosszú út vezetett idáig. A küzdelmes évekről szól cikkünk.

  • 1 órája

    Elhunyt Liszt Ferenc, a világhírű zeneszerző, a Zeneakadémia elnöke . Betegségéről, végzetes utazásáról a 3. oldalon olvashatnak.

  • 2 órája

    1887. május 10-én Európában másodikként megalakult a Magyar Önkéntes Mentőszolgálat. Elnökével, Krausz Gáborral beszélgettünk.