7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
debrecen_toth_10a1

Fekete péntek a bécsi tőzsdén

1873 május 9. A bécsi tőzsde ,,fekete péntek"-én elkezdődött a fizetésképtelenségek bejelentése. Bárhogy próbálnak pénzt teremteni, május 15-én estig már 120 csődöt jelentettek. Több mint 50 bank bukott meg. Az idegentőke visszavonult az országból.

Villamossal át a Józsefvároson

1889 tavaszán elkezdődvén az első, már normál nyomtávolságú villamos építése. A villamos az Egyetem tértől indulván, a Kecskeméti utczán, Kálvin téren, a Stáczió utczán át a Köztemetőig 15 km/h sebességgel halad. Felnőtteknek 1 jegy 6, gyerekeknek 4 krajczár.

Thália papnője új ruhába öltözött

A budapesti Nemzeti Színház épületét felújították, új emeletet húztak rá, színházi műhelyekkel és színészlakásokkal bővítették.

Sörre bor-mindekor

1888 december 26. ,,A szeszes italok kimérése és kismértékben való elárúsítása felett kizárólagos rendelekezési jog az állam részére tartatik fenn." 1 hl sör és bor után városokban átlagosan 2-3 forint italmérési adót kell fizetni. Szigorításokat fognak bevezetni.

A gőzmozdony a bécsi világkiállításon

1873-ban Bécs szerezte meg a kiállítás rendezésének jogát. A Zsolnay-gyár termékei mellett szerepelt az első magyar gőzmozdony is. A mozdony teherkocsik vontatására készült, 73t súlyú volt. Legnagyobb sebessége 40 km/h. A MÁVAG mindig nemzetközi színvonalon állott.

Milleniumi ünnepség

Magyarország fennállásának ezredik évfordulója alkalmából ünnepségsorozat kezdődik 1896. május 2-án. A megnyitón a királyi család is megjelenik. Beszédet mond Dániel Ernő az Iparcsarnok előtt felállított ünnepi sátorban, amit a király beszéde követ.

Hitelt nem adok, mert haragot nem akarok

Az uzsorás elsősorban ott jelenik meg, ahol jellemző a hitelhiány és a szellemi elmaradottság. A kocsmárosok és a gazdag birtokosok aránytalanul magas kamatra adnak néktek hitelt.

Mindeközben

  • 23 perce

    1895. november 18-án engedélyezték a nők felvételét egyes magyar egyetemeken.

  • 1 órája

    Elkezdték verni az Oszták-Magyar korona pénzérméket 1892-től.

  • 2 órája

    1889. január 30. Rezső királyfi, Ferenc József egyetlen fia, öngyilkosságot követett el. Vajon felesége, Stefánia keze volt benne?