7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
siofok_perczel_10n

Gőzhajózás a Balatonon

A balatoni idegenforgalom és közlekedés történetében fontos szerepet játszott két kalandos és viszontagságos sorsú gőzhajó: a Kisfaludy és a Balaton. Megépítésükhöz és üzemeltetésükhöz nemzeti nagyjaink összefogására volt szükség.

Meghalt Kossuth Lajos

Hosszan tartó betegség után hunyt el a szabadságharc hős vezetője Torinóban. Holttestét különvonat szállította a fővárosba. A sínek mentén ezrek gyászolták. A tömeg az egyes állomásokon Kossuth-nótákat énekelt. A Kerepesi temetőben helyezték végső nyugalomra.

Fejlődik a balatoni infrastruktúra

Siófok mára egyike lett a legnépszerűbb üdülőhelyeknek a Balaton körül. Révfülöp és Balatonfüred mellett Siófok lett a Budapestről érkező vendégek kedvelt célpontja.

Megoldódni látszik a filoxéravész

Az évekkel ezelőtt kitört rovarjárvány Balatonfőkajáron kezdődött. Az Amerikából származó kártevő a Balaton térségében lévő szőlőültetvények jelentős részét megsemmisítette. A pusztítást gróf Széchényi Imre kormánybiztos segítségével sikerült visszaszorítani.

A Stefánia Yacht Egylet felkerült a vitorlázás térképére

Esterházy Mihály kezdeményezésére, Hauszmann Alajos tervei alapján megépült az egylet új vitorlásháza Balatonfüred szívében. Az 1882 óta megrendezésre kerülő balatoni vitorlásversenyen a nemrégiben megalakult Stefánia Yacht Egylet is már részt vesz.

Új külsőt kapott a balatonfüredi Esterházy szálló

Neves vendégeket fogadott a megújult kastélyszálló.Látogatásuk során hazánk elismert építészei, Lechner Ödön és Hauszmann Alajos is csodálattal adóztak az épület korszerűsége előtt.

Megalakult a Magyar Földrajzi Társaság Balaton Bizottsága

Lóczy Lajos, a Magyar Földrajzi Társaság elnökének irányításával megkezdődött a magyar tudományos élet egyik legnagyobb vállalkozása, a Balaton részletes feltérképezése.

Mindeközben

  • 23 perce

    Magyar siker Nizzában: Gróf Esterházy Mihály Nagydíjat nyert a franciaországi nemzetközi galamblövő versenyen.

  • 1 órája

    Kincsem, a magyar csodaló Michael Maddennel a nyergében Baden-Badenben is elsöprő győzelmet aratott.

  • 2 órája

    A budapesti Andrássy út alatt megnyílt a kontinens első villamos hajtású földalatti vasútvonala.