7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_puskas_10b

A magyar Champs-Élysées szebb mint az eredeti

A sugárút, 1885-től az Andrássy út méltán az ország főutcája. Az út francia mintára épült és nyeri el végső képét a jövő évi ezredévi kiállítás megnyitásáig. A ráfordított költségek megérték, mert ilyen még Bécsben sincs, de Párizsból is csodájára járnak.

gróf Andrássy Gyula a nagyhatalmak koncertjén Berlinben

Bismarck "becsületes alkuszként" nem hagyta, hogy Oroszország akaratát érvényesítse a Balkánon. San Stefano minden eredménye odaveszett. Új szomszédaink: Szerbia és Románia. Andrássy elérte, hogy a Monarchia megszállja Boszniát és Hercegovinát. Jó ez nekünk?

Még Verne Gyula sem gondolt rá, egy magyar üzletember megépítette. A Telefonhírmondó

Magyarországról indult szenzáció, a sajtó teljesen új, a nyomtatottól teljesen eltérő formája az újság, amit a fülével olvas! Eme csodás találmány is helyet kapott az ezredévi kiállításon, ahol megtudhatja, hogyan is működik Puskás Tivadar nagyszerű találmánya.

Szeged szebb lett, mint valaha

Az 1870-es években befejezettnek hitt folyószabályozási munkákról kiderült, hogy hiányosak és elnagyoltak! Cikkünkben beszámolunk, hogy Párizs, London, Brüsszel támogatásával Tisza Lajos királyi biztos irányításával hogyan szépült meg Szeged az 1879-es árvíz után.

Az ikervárost négy híd kötheti össze. Épülhet az Eskü téri és a Fővám téri híd

Az 1885-ös XXI. tc. alapján Őfelsége szentesítette 1893. XIV. törvényt, hogy a hídvámokból befolyt 650.000 forintot új hidak építésére kell fordítani. A nemzetközi tervpályázatra 74 pályamű érkezett. Feketeházy János és Czekelius Albert hídtervei cikkünkben.

Kossuth Lajos nem "izeni" többé! 92 éves korában elhunyt a turini remete

1894. március 20-án 45 évi száműzetés után lehunyta szemeit a kormányzó-elnök, Kossuth Lajos. A király elutasította az állami költéségen történő temetést. Wekerle Sándor miniszterelnök titokban mégis támogatja a fővárost a nemzeti végtisztesség megadásában.

Összeomlott a középkori vérvád, felmentették a tiszaeszlári zsidókat.

1883. augusztus 3-án befejeződött a múlt év április 4-én a tiszaeszlári Solymosi Eszter meggyilkolásában bíróság állított személyek pere. Eötvös Károly hétórás védőbeszéde bizonyította, hogy a vádlottak ártatlanok. Közéletünkben nincs helye az antiszemitizmusnak.

Mindeközben

  • 23 perce

    Hazaérkezett Athénből Magyarország első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd.

  • 1 órája

    1896. május 2-án a király harangzúgás közepette megnyitotta az ezredévi kiállítást.

  • 2 órája

    Megnyitották a forgalomnak Európa első elektromos üzemű földalatti vasútját.