7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_verespalne_10c3

Testet öltött az új főváros, BUDAPEST!

A három korábbi településből egyik napról a másikra, csupán városrész lett. Az újonnan egyesült városok közigazgatásának összefonódása már megkezdődött. A Pesti Vigadóban tartott, első hivatalos ülésen megválasztották a vezető tisztségek képviselőit is.

"A kiállító Ausztria meghívja az egész földkerekséget!"

Az Itáliai kudarcok és a Német vereség után, a magyarokkal államszövetséget létrehozó Ausztria világkiállítást szervez. A hatalmas tárlat célja, hogy Bécs versenyképes legyen a feljlődő német fővárossal-Berlinnel szemben, illetve világvárosi szerepet tölthessen be.

Megint pusztít a kolera, rengeteg a halott országszerte

A tavaly szeptember óta újra terjedő járvány enyhítéséhez összefogás kell! Az új Kolerabizottmány rendeletekkel próbál uralkodni a helyzeten, és megakadályozni a tömeges pusztulást. Minden lakost arra bíztat az új kormány, hogy maradjon erős és segítse bajtársait!

Megszületett a Három császár szövesége

Az egyezményt október 22-én írta alá a három uralkodó, Schönbrunnban. Innentől a három birodalom (OMM, Német Birodalom, Orosz Birodalom) konzultatív együttműködést folytat. A N.B. császára, Bismarck kezdeményezte a paktumot, hogy elszigetelje a francziákat.

Egész Európában összeomlóban van a hitelpiac

A bankok közti bizalmatlanság, és az adós ügyfelek sorozatos bedőlése ellehetetleníti a hitelek felvételét kontinens-szerte. 85 bank közül mindössze 35 ad 10 százalék alatti kamatot. Az igazán bajba jutott bankok akár 16 százalékos kamatot is felszámítanak.

Gróf Nemes Nándorné visszatért európai tanulmányútjáról!

Hazánk híres festőnője az újonnan egyesült Budapesten rendezi meg legújabb galériáját, melyhez Manet és Chaplin műveiből merített ihletet. A kiállított festmények egyedülállóak Magyarországon, a művésznő a több éves útján állította össze a megjelenő tárlatot.

Új kőutak épülnek Budapesten

Az idei évben a Földhitelintézet 180 000 Forintot vett fel utak lekövezésének céljából. A kölcsönből megkezdték a munkálatokat, és exponenciális fejlődést ígérnek. Ez egy sokkal jobb állami megoldás, mint kötelezni az embereket fapallók lerakására az utczájukban.

Mindeközben

  • 23 perce

    Az Ybl Miklós által tervezett Margitszigeti Nagyszálló megnyílt. Százhatvan szobája már várja a gyönyörködni vágyó látogatókat.

  • 1 órája

    Ferdinand von Zeppelin nyilvánosságra hozta legújabb léghajóterveit. A skiccben már megoldást talált a kormányozhatóságra is.

  • 2 órája

    Meghalt Vidats János, hős szabadságharcos és a márciusi ifjak egyike. Petőfiék mellett ő foglalta el Landerer nyomdáját.