7 °C
16 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_konyves_10c

„Nyeré »Szűz-Szent-Margit« nevet”. Egy híd, egy ballada és egy év...

Ma egy éve, hogy megnyitották a Margit-hidat. Arany János Híd-avatás című, idén írt balladája sajátosan mutatja be az első napot, s ez bennünk is felidézte a híd születésének történetét. Emlékezzünk hát vissza együtt építésére, átadására, és az elmúlt egy évre!

A szép akasztott emlékére

Február 18-a újabb gyásznap sokat szenvedett hazánk történelmében: meghalt csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyula. Micsoda életpálya tört ketté ily fájdalmasan korán! Emlékező cikkünkben áttekintjük életének minden lényeges mozzanatát.

A tiszaeszlári vérvád: a szégyenfolt Magyarország címerén

Tiszaeszlárt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falut némely térkép fel sem tünteti, mégis 1882-83-ban az egész ország figyelme erre a kicsiny településre szegeződött. Emlékezzünk most vissza, hogyan is zajlottak az események, hogyan vádoltak meg 15 ártatlan zsidót!

Hűség vagy philoxéra?

Szőlőműveseink régóta küzdenek a szőlőtetű-fertőzéssel, mely lassan minden borvidékünket érinti. A járvány kezdetétől él a kérdés: hogyan védekezzük ellene? Vagy a védekezés helyett váltsunk más fajtára? De milyenre? Az esélyeket latolgatjuk cikkünkben.

Újpest, a megmentő

Amikor 1873-ban egyesült Pest, Buda és Óbuda, szembe kellett nézni egy égető problémával: a kolerával és az ezzel kapcsolatos szennyvíz-problémákkal. Nagy feladatnak tűnt az újabb járvány megakadályozása. Újpesten jártunk utána, mire jutottak a mérnökök.

Gravitáció, inga, Eötvös

Báró Eötvös Loránd, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a napokban mutatta be új mérőeszközét, az ún. torziós ingát. Hogy a Süss Nándor-féle finommechanikai műhelyben készült eszköz hogyan szolgálhatja a tudományt és a gazdaságot, erről szól írásunk.

Középszerű a középiskolai törvény?

Az elmúlt hetekben sokat írtak új középiskolai törvényünkről s a körülötte folyó vitákról. Szokás szerint persze mindenkinek a maga baja fáj. Kinek a fokozódó ellenőrzés, kinek a magyar nyelv előretörése, kinek más. Vajon kinek jó ez a törvény? Ennek jártunk utána.

Mindeközben

  • 23 perce

    „Áll néma csend.” Arany Jánost, Petőfi örök barátját, az Akadémia rendes tagját, a Kisfaludy Társaság igazgatóját búcsúztatjuk.

  • 1 órája

    Galántai gróf Esterházy Miksa Ernő Móric vezetésével megalakult a Magyar Athletikai Club. A gróf úrral beszélgettünk terveikről.

  • 2 órája

    A napokban Esztergomban megalakult a Magyar Vöröskereszt. Cikkünkben az egyesület támogatásának lehetőségeiről számolunk be.