Első forduló

Az első forduló 3 részből áll: online kvíz kitöltése október végén, illusztrált esszé és kreatív instagramos kép készítése november-december folyamán

Első forduló

A verseny első fordulójának kvíz feladata online zajlik, a feladatsort a Versenybizottság állítja össze. A feladatokat a verseny honlapján, úgynevezett „időzáras feladatlapon” kell megoldani október végén. Amikor a csapat elindítja a feladatlap kitöltését, akkor meghatározott idő áll rendelkezésre a megoldáshoz. A javítás központilag, a Versenybizottság szakmai felügyelete mellett történik. Az online fordulóra a diákok az előre meghatározott szakirodalomból készülhetnek fel. Az eredményekről es a továbbjutókról november elején küldünk tájékoztatást.

Az első fordulóban két további kreatív feladat vár azokra a csapatokra, akik sikeresen teljesítették az online kvízt és ezáltal versenyben maradtak. Novemberben-decemberben 4-5 oldalas történeti esszét kell megírniuk és eljuttatniuk, amelynek tartalma: Kreatív illusztrált esszé a XVIII. századi Esterházyakról. A második kreatív feladat: Mutatkozzanak be a csapat tagjai az Instagramon! Készítsenek egy-egy fotót csapatukról a verseny témakiírásához a korszaknak (18. század) megfelelő stílusban.

A második fordulóba – a Versenybizottság döntése alapján – 24 csapat jut tovább. Ettől a számtól a Versenybizottság – amennyiben az eredmények alapján indokoltnak látja – eltérhet. Az első forduló összesített eredményeit, a második fordulóba továbbjutó csapatok névsorát, valamint a második fordulóra kitűzött feladatok témáit 2018. január elején kapják meg a továbbjutott csapatok.