10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
kiskunhalas_reformatus_10a

Libaólból indulva is lehet bárki püspök

Biztos hallottak már Szent Mártonról, és az ő nevéhez kötődő hagyományokról, de ismerik-e azokat? Mulatságok, vessző, jóslás.… Idei különszámukban a szombathelyi Márton-napi ünnepségen jártunk, ahol megismerkedhettünk a november 11-éhez kapcsolódó újborral, szokásokkal és ételekkel is. Tartsanak velünk, ha Önöket is érdekli a hagyományok kultusza!

Egy halhatatlan hazafi emlékére

Egy nagyszerű író, Fazekas Mihály halálának 3. évfordulójára emlékezünk. Katonaként bejárta Európa csatatereit, majd hazatérve íróként és botanikusként alkotott maradandót. Kortársai megbecsülték, nemzetünk büszke lehet rá. Legismertebb művének a Lúdas Matyinak alkalmából idézzük fel újra emlékét, rójuk le tiszteletünket e csodálatos hazafi előtt.

A harmadik „háromszoros” kiadás

A jól ismert Lúdas Matyi harmadik kiadása nemrég jelent meg. A hangulata népies, beleláthatunk a vidéki élet izgalmas rejtelmeibe. A főszerepben egy parasztlegény áll, de néhány lúd is helyet kap a műben. Márton-naphoz közeledve igazán aktualitással bír, hiszen a könyv szép, az írás benne kitűnő. Bíztatom összes kedves olvasómat, vegyék eme művet.

Megtörtént a jóslás! - Talán itt a világvége?

Megtörtént a már szokássá vált Márton-napi jóslás. Ebben az évben valósult meg először, hogy a lúd melle húsából is jósoltak. Nem várhatunk szép évet, mert a hús nagyon sötét volt. A mellcsontja is fekete, így meglehet, hogy kihal az emberiség. Az idei lúdból a papnak se vittek szívesen püspökfalatot a szárnyas hátsó feléből, a rossz jóslat miatt.

A legjobb libabőrös lakoma

Remélhetőleg senki sem dolgozott, helyette mindenki bőséges lakomát rendezett Márton napján. A libasült eredeti Márton-napi fogás. Káposztával, és zsemlegombóccal valódi mennybéli étket kapunk. „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Koccintsunk hozzá friss gyümölcsös újborral, hogy nekünk is gyümölcsöző legyen következő évünk.