10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
debrecen_reformatus_10

Nők az oktatásban

A leánynevelő intézet idei megalapítása kapcsán évértékelő számunk fő témájaként a nők oktatásbeli szerepéről beszélgettünk Brunszvik Terézzel és Teleki Blankával. Egyértelműen több figyelmet érdemel a nőnevelés, szabad teret kell adnunk az új ötleteknek és kezdeményezéseknek. Vajon továbbra is megvetjük és korlátozzuk a feltörekedni kívánó nőket?

Egy pék sütnivaló nélkül

A boldogtalan házasságok és a házastárs lelki gyötrése nem ismeretlen számunkra. Idén ennek egy elrettentő példájáról értesültünk. Egy pék brutálisan meggyilkolta feleségét és kisfiát, miután évekig terrorban tartotta őket. A nő teste a felismerhetetlenségig össze volt verve, a kisfiút pedig késsel szúrta le, viszont a nyomokat nem rejtette el.

Vácnak várva-várt vasútja

Idén nyáron József nádor jelenlétében ünnepélyesen megnyitották a Pest és Vác közötti útvonalat, a magyar utazás magasabb szintre lépett. A nádor és felesége, a főhercegi pár is elgördült az első szerelvényen Vácig. Petőfi Sándor költő is utazott az első magyar vasútvonalon, utazási élményeiről olvashatnak a hamarosan megjelenő versében.

Művész(et)ek találkozása

Barabás Miklós festő képeit csodálhatták meg az érdeklődők októbertől kezdve egészen decemberig a Nemzeti Színház galériájában. A kiállítás megnyitója nagyszabású rendezvény volt, ugyanis az európai körútról hazatért Liszt Ferenc kápráztatta el zongorajátékával a közönséget, valamint beszédet mondott Arany János költő, az év felfedezettje.

Az évünk divatja

Az 1846-ban megjelent divatlapokat (Életképek, Regélő Pesti Divatlap és Honderű) átvizsgálva megpróbálunk egy összefogó képet alkotni ezen év divatjából. Évszakokra bontva mutatjuk be az idei trendeket, amelyeknek elhagyhatatlan kellékei voltak többek közt a cashmir, felöltönyök, tafoták és szalmakalapok.