10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
sopron_berzsenyi_10b

Nők a nevelésért - Brunszvik Teréz már nem egyedül harcol

Korunkban forradalmi változások mennek végbe az oktatás és a pedagógia terén Európában. Magyarország sem kivétel, sőt a fiúk nevelése mellett már a kisgyermekek, polgári származású leányok és főúri hölgyek intézményes oktatására is van lehetőség. Cikkünkben Brunszvik Teréz grófnő, Teleki Blanka grófnő és Karacs Teréz úttörő munkásságát mutatjuk be.

Kitekintő: Lord Byron lánya nem a verslábakat számlálja

„Angyali megjelenés, ördögi elme” – hallani az angol grófnőről világszerte. Angliai tudósítónk számolt be Babbage innovációjáról, az analitikai számolóműről, amelyről a „paralelogramma hercegnő” készített kiegészített leírást, ennek segítségével került be a köztudatba. Cikkünkben végigkísérhetik egy rendkívül eszes nő belépését a tudomány világába.

A nőnevelés megéri! Találkozás Fáyné Sziráky Zsuzsival, a magyar Pygmalion-feleséggel

Fáy András nőnevelési módszerét akarta kipróbálni a paraszti származású Sziráky Zsuzsán, aki kitűnő kísérleti alanynak bizonyult, sőt kezével ajándékozta meg mesterét. Lapunkat beavatja a házasság nagy kritikusának felesége, milyen a női egyenjogúság fő szószólójától tanulni, azt is megtudjuk, milyen nehézségekkel találkozik közös fiuk nevelésekor.

Királyi mulatság a Nemzeti Színházban

Honunk történelme és a reformgondolatak iránt érdeklődő hölgyeinek ajánljuk Szigligeti Ede újabb magyar nyelvű színdarabját, a Mátyás fiát. A mű színészei között szerepel a neves művésznő, Laborfalvi Róza és Egressy Gábor is. Cikkünkben olvashatnak egy velük készült interjút, amelyben arról mesélnek, hogy készülnek a májusi premierre és szerepükre!

Honleány a konyhában: reform(er)konyha

Petőfi kedvenc étele a paprikás csirke és a székelygulyás, Kossuth inkább a nyers gyümölcsöket kedveli (csak Magyarországról!). Vörösmarty a töltött káposztát szereti, Deák édesszájú, ő a torták rajongója. Damjanich és Széchenyi pedig a malacpörkölt és a babsaláta felé hajolnak. A cikkben több érdekesség hazafiainkról és korunk divatos ételeiről.