10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
gyor_czuczor_10a1

Aux armes citoyens!

„ …előtörtek belőlem az emlékek.” Békétlen időket élünk. Ennek ékköve a júniusi ütközet, ahol Napóleon és az Osztrák-Magyar Monarchia seregei csaptak össze, miután a felajánlott békét a kormány visszautasította. A harc színtere a Duna és a Rába által közrefogott kisváros melletti sík volt. Beszámolónk során a helyiek nézőpontja után érdeklődtünk.

Ez az új hullám?

Hazánkban Hunyadi József gróf ürményi birtokán kerültek eddig megrendezésre lóversenyek. A futtatásokon erdélyi, arab, olasz és spanyol lovakra fogadhatnak a vállalkozó szelleműek. Az angol mintára megrendezett esemény a törekvő magyar fiatal, Széchenyi István figyelmét is felkeltette...

Ha Fáy akkor Fót, ha Fót akkor fröccs

„Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi...” írta Vörösmarty a „nemzet mindenesének” fóti birtokán megrendezett szüret után. Az eseményre Fáy András többek között Jedlik Ányos, bencés atyát is meghívta, aki nagy meglepetésre egy üveg, általa feltalált szódával érkezett. A gyöngyöző szikvizet a borba spriccelte, ezzel kellemes italt létrehozva.

Esterházyak a trónon?

Legfrissebb értesüléseink szerint Napóleon felajánlotta Esterházy Miklós hercegnek a királyi címet, de Ő nem élt a lehetőséggel. Vajon miért tehette ezt? A Habsburgok iránti lojalitása végett? Netalántán politikai széleslátókörűsége miatt? Valószínűleg a legtöbb ember szívesen látná Őt a magyar trónón, és itt felmerülhet, hogy helyesen döntött-e?

Ég Önnel, Herr Haydn!

1809. május 31-én Joseph Haydn, az Esterházy-család egykoron udvari zeneszerzőjének, a szimfóniák nagymesterének szemében az utolsó szikra is kihunyt. Reméljük, ezután az Úr kegyeit élvezheti a Paradicsomban! A zeneszerző 77. életévében végelgyengülésben hunyt el. A zenekedvelők teljes közössége gyászol.