10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_konyves_10c2

Végre megnyílt a Pesti Magyar Színház

Hosszú várakozások után eljött az idő és Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című darabjának előadásával nemzetünk színháza megnyitotta kapuit! A 46 kialakított páholy nem volt elég a közönségnek, az emberek kétharmada állva nézte végig a műsort. A színház felépülésének történetét és az első este eseményeit beszámolónkban olvashatják!

Az egyszerű a nagyszerű

Leáldozott a csipkék, fodrok kora és a hosszú órákig tartó öltözködéseknek is vége szakadt! Beköszöntött egy új kor, a neoklasszicizmus kora! Az új divatban nincs helye dísznek, aszimmetriának és túlzásnak, csakis az egyszerű, letisztult, fejedelmi pompának!

A hazafestő elhagyja a hont?

Elkészült Markó Károly legújabb zseniális tájképe, a Visegrád. Az alkotás földhöz szegezett mindenkit, aki szemet vetett rá. Időközben felröppent az a hír is, hogy a művész külföldre tervez költözni. Állítólag Olaszország felé indul! Ha ez igaz, vajon a jövőben továbbra is megcsodálhatja majd a magyar nép a művész újabb alkotásait?

Wesselényi a hős

A nagy pesti árvíz idején Wesselényi Miklós báró önfeláldozóan járta csónakján a várost, és mentette a bajbajutottakat. Hősiességének köszönhetően jóval kevesebb áldozatot követelt a katasztrófa.

Skandalum!

Teleki Blanka grófnő leánynevelő intézetet nyit Pesten. A neves arisztokrata hölgy szerint fontos, hogy a leánygyermekek is szakszerű nevelést kapjanak, csakúgy, mint a másik nem tagjai.