10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
debrecen_reformatus_10d

Reformgondolatok, kormányprogramok, felforrt indulatok

A résztvevők megkapták a meghívót a november 12.-én kezdődő országgyűlésre. Az egész ország lázban ég az izgalomtól. Mely pártok alakíthatják sorsunkat? Kiket érdemes támogatnunk? Az összecsapó pártok programját, valamint eddig megtett útját ismertetjük, hogy olvasóink kellő ismerettel vértezhessék fel magukat a diéta megkezdésére.

„Kicsiny ördög, mely mindent tovacipel magával”

Széchenyi István így írta le az új angol találmányt, a vasutat. A politikus kezdeményezésével országunkban már a második vasútvonalon indult el a közlekedés. Az első szerelvény három és fél óra alatt juthatott el a 99 kilométeres szakaszon Pestről Szolnokra szeptember elsején. A megnyitón Kossuth Lajos ünnepi beszéde hangzott el.

Mai módi

Tudja, mit hordtak elődeink? Amennyiben fellapozunk egy könyvet, illetve besétálunk egy múzeumba, láthatunk múltbeli emberábrázolásokat. Ha jól szemügyre vesszük az alakokat, érzékelhetjük a különbséget a középkori nép és korunk polgárainak ruházkodása között. Társadalmunk folyamatosan fejlődik minden téren; ez alól nem kivétel az öltözködés sem.

Apáról fiúra

Januárban elhunyt József nádor. Sokan fiát, István főherceget tartják legalkalmasabbnak a megüresedett pozícióra. Milyen lehetett a főhercegi családban felnőni? Milyen volt az apa és fiú viszonya? Mit tanult István főherceg az országunk által mélyen tisztelt nádortól? Az bizonyos, hogy a szellemi örökséget az apja nyomdokába lépő fiú viszi tovább.

"Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt, fejfámra sötét lobogóul akaszd..."

A címben Petőfi Sándor egy újabb költeményének részletét olvashatják, mely a „Szeptember végén” címet viseli. Bár a vers mélabús hangvételű, aggódást közöl, mi örömmel értesültünk róla: híres- neves magyar költőnk feleségül vette Szendrei Júliát, akivel egy éve, a nagykárolyi megyebálon ismerkedtek meg.