10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
salgotarjan_uzoni_10

,,Egészen újfajta intézet jött létre." Az oktatás új szintre lép. Nők a fejlődés útján.

Brunszvik Teréz 1828. június 1-jén nyitotta meg az Angyalkertet Budán. Az óvoda még csak 40 gyermek befogadására volt képes, leginkább előiskolaként funkcionál. Az írás-olvasás mellett a számolás alapműveleteire is megtanítják a növendékeket. Az érdeklődés olyan nagy, hogy már az első napokban el kellett utasítani a jelentkezők egy részét.

Honnan az új ,,eszme" és kik kezdték annak terjesztését? Kudarcot vall, vagy ez a jövő?

Újfalvy Krisztina már a század elején megbotránkoztatást keltett szélsőséges nézeteivel, intellektusával és műveltségével pedig csodálatot. Levelezései Molnár Borbálával Barátsági vetélkedés címen látott napvilágot. Újfalvy már-már polgárpukkasztó érvei felkavarták a közvéleményt. Valóban csak társadalmi eredetű lenne a nők alárendeltsége?

Sötét titkok a ragály mögött / Mit titkolnak a nemesek?

Rettenetes kórság ütötte fel a fejét! A határzár sem volt elég, kolerabiztosok érkeznek. A fertőzött területeket blokád alá vonják, éhínség réme fenyeget, a fertőtlenítő bizmutot egyre több helyen adagolják túl, ami miatt ijesztő rágalmak kezdtek terjedni a parasztok körében. Az urak mérgeznék a kutak vizét? Mégis miféle átok sújtja szép hazánk?

,,Nem akarok hozzá menni", mi áll a lázadás hátterében? Újkeletű hiszti vagy valós érv?

Stefi gróf és Zichy Károlyné reménytelen szerelme ismét rávilágított egy régi problémára: a rossz házassági kapcsolatban közrejátszhat az akár több évtizedes korkülönbség, a férfiak bizalmatlansága, hogy gyakran csak tárgyként kezelik a nőket. Így elterjedtek az afférok, sőt a kitéréssel járó botrányos válások. A megoldás tényleg a lázadás lenne?

Botrány: Takáts Éva színkritikát írt Sebestyén Gábor színdarabjáról. Nő kritizál. férfit.

Takáts Éva Prepelitzay Sámuel szerkesztő kérésére, kritikát fogalmazott meg Sebestyén Gábor színdarabjáról. A színdarab önmagában nem volt sikeres, egy nő által írott kritika hozta népszerűségét. A mű a nőket ostobának és erkölcstelennek állítja be. Kritikájában kiemelte az egyenjogúság fontosságát és nők a férfiakéval egyenértékű teljesítményét.