10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_deak_9a3

Jóltevő nagyasszonyok - hogyan is indult, illetve miként működik az egyesület?

Ínség-bazart rendezett a Jóltevő Asszonyi Egyesület a Sándor-palotában. Hála a nagylelkü résztvevőknek, rengeteg segedelemre tevének szert, de mit fognak kezdeni a temérdek adománnyal az egyesületek? Olvasoink megismerhetik az szervezet czélját, tevékenységeit és multját.

Változatlan a franczia divat – meddig marad ez igy?

Már három hónap óta nincs változás a párisi hölgyek viseletében! A harmincz év körüli hölgyeknél a himzéses chinai krep shawl és a virággal díszített krepkalap a divat, mig a tizenévesek csőforma volant-ú mantillákat és szalagos kalapokat viselék. Czikkünkben tovább fejtegeténk a korosztályok öltözékei között megjelenő különbségeket.

Énekesnők hiánya - lehetetlen a fejlődés?

Temérdek ok akad, miért nem tud szinházaink nagyobb előadásokat produkálni. Legfőbb mind közüle, hogy csekély számu énekesnő van. A zeneiskolák építését illetöen továbbra sincs előrehaladás, mely az énekképzést lehetővé tehetné. Liszt Ferencz konczertje nagy anyagi támogatást nyújtott, vajon felhasználják e czélra ezt? Mennyi dolog hátráltat még?

Sorban nyilnak a homeopátiás kórházak

Az 1831-es pandémia alatti sikerek okán elismertté lett szelid gyógymód fokozatosan terjed az országban. Az elmult évek alatt Győr, Miskolcz, Kőszeg és Gyöngyös is homeopata kórházat építének, igy csatlakozának a fellendülő orvosoláshoz. Valóban hatásos és veszély nélküli lenne az arisztokráczia által támogatott hasonszenvi gyógymód?

Kávéslegényből kávéház tulajdonos? -- A Café Renaissance renoválása

Pár hete befejezték a felujítás ügymenetét. Pillwax Károly, Privorszky kávéslegénye vette át a ház vezetését. Az épület belsejét neves magyarok arcképeivel diszítették és emellett számos élvezeti czikk is fellelhető. A megnyilt kávéházban az elmult hetekben közismert iróink is megfordultak. Részletekbe menő beszámolóért olvassa el czikkünket.