10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
debrecen_kossuth_9c

Víz alatt Pest

Egy rémséges éjszakán az emberek pánikolva mentették szeretteiket, értékeiket és saját életüket. Számos család nézett szembe a szörnyű veszteséggel, 156 áldozatot követelt a katasztrófa. Nemes erkölcsű hősök emelkedtek ki önzetlen cselekedeteik által, köztük egy igaz óriás: Wesselényi báró

Elhunyt Nemzeti Énekünk Atyja

A mindenki által ismert Himnuszunk szerzője, Kölcsey Ferenc, ez év Kisasszony havának 23. napján végleg lehunyta szemét. Kölcsey igazi fényvivője volt országunk politikai életének és szűkebb hazájának: Szatmár megyének is. A költő 48 esztendős volt, halála megrázta hazafi kebelünket.

Elegáns mulatság Pest szívében

Örömmel írom le e sorokat, mivel az elkövetkező esztendők egyik legjobb kávéháza, ez évben megnyitotta ajtóit a kíváncsi szemek előtt. Privorsky Ferenc által alapított Café Renaissance, vagyis az Úri utcában helyet foglaló kávézó, emberek sorait vonzza magához, különleges, letisztult megjelenésével.

Az információ megosztás fénykora

Samuel Morse, amerikai feltaláló szabadalmaztatta zseniális találmányát, a távírót. Morse tavaly, 1837-ben alkotta és idén már be is mutatta a közönségnek forradalmian újító írószerkezetét. Eme berendezés lényege a jelek útján történő kommunikáció. Morse különféle vonalak összességéből alkotta meg kódjait.

Kolera a kapuk előtt

Számos bécsi lap beszámolt a hírről: újra felütötte fejét a kolera. Az epekorság korábban is pusztított, 1835-1837 között pedig 43.000 volt a lélekszáma az áldozatoknak. A járvány hihetetlen gyorsasággal terjed, a kór az emberek többségével egy nap alatt végzett. Mire számíthatunk, ha újból kitör a járvány? Mit fognak lépni hazánk vezetői?