10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_fazekas_10d1

Hölgydivat egyenesen Párizsból

Hölgyeim, tanácstalanok? Közeledik a bálszezon, és nem tudják, hogy mit és hogyan viseljenek? Szerkesztőségünk a segítségükre siet. Hírnökeink Európa legújabb divatját hozzák el Önöknek!

Hivatalossá vált a magyar nyelv

Több év folyamatos küzdelme után az 1843/1844. évi pozsonyi országgyűlésen V. Ferdinánd szentesítette a nyelvünk hivatalossá tételéről szóló 2. törvénycikket, mellyel a magyar vált a hivatalos államnyelvé.

Az Óbudai Hajógyár, avagy a magyar ipar gyöngyszeme

A tíz esztendeje sem megalapított Első Dunai Gőzhajózási Társaság már-már világhírű elismeréssel bír a gőzhajózás színterén. Jövőét mintsem érdemes jobban taglalni, mint most, mikor Széchenyi névvel gőzhajót állítottanak ki, így tiszteletet adva a férfinek, ki a „Néhány szó a dunai hajózás körül” írásával elindította a magyar hajóipar fejlődését.

Védegylet, az gazdaságunk védelmére

Az 1844. októberi országgyűlés által létrehozott Országos Védegylet célja a magyar ipar megóvása. Élén olyan férfiak állnak, mint gróf Batthyány Kázmér, Teleki László, és Kossuth Lajos, aki az egyesület igazgatója lett. Többek között megfogadták, hogy hat esztendőig csak magyar árut vesznek.

A magyar opera úttörője

1844. január 27-én bemutatásra került a pesti Nemzeti Színházban Erkel Ferenc Hunyadi László című operája. A nagysikerű darabban Szilágyi Erzsébet szerepét az európai színvonalú Schodelné Klein Róza énekesnő tölti be.