10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_vorosmarty_10d2

Méltó helyen a Nemzet Muzeuma

Hosszas építkezés után elkészült, és nem sokára látogatható a magyar nemzet kiemelkedő építészeti alkotása, a Pollák Mihály álltal tervezett épület, melyben végre elnyerheti méltó helyét hazánk dicsősége, a Széchényi Ferencznek köszönhető Nemzeti Múzeum gyűjteménye.

Férfiúi szépségápolási ajánlat

Jó hír azon honfitársaknak, akik az új parisi divatot követve arcszőrzetet nevelnek: már kapható Pesten az ugynevezett Bölcsészeti Kocsonya, mely a szakállat és a bajszot fenntartja, bármely időjárásban, anélkül, hogy az összegubanczolódnék, emellett kellemes illatot, puhaságot és fényt ad a szőrzetnek. Használata előtt a kezeket vizezni szükséges.

A tökéletes megoldás a több évszázados problémára?

A nem kívánt terhesség elkerülésére számos lehetőség van, de sajnos a kűlönböző szerkezetek, állati bélből vagy bőrből készült óvszerek sem nyújtanak teljes megoldást. Hamarosan viszont új innováció várható. A pár éve, 1841-ben felfedezett gumigyártási technológia megoldást jelenthet eme problémára. Így többé talán a szifilisztől sem kell félnünk?

A gabonából való pálinkafőzés ellen

A fenyegető gabonaínség miatt a pálinkafőzés betiltása mellett emel szót gróf Wesselényi Miklós. A gabona az emberek táplálására szolgáljon, ne pedig pálinkafőzés általi gazdagítására némelyeknek, számtalanok romlására. Ha szívünkre akarjuk venni százezrek szomorú sorsát, Erdélyben és Magyarhonban egyaránt szükséges volna a pálinkafőzés betiltása.

Narkózis-kísérletek Bécsben

Az olvasó számára is érdekfeszítő eseményről számolt be idei év februárjában az Orvosi Tár. Karsay Lajos dr. bécsi műtősnövendék beszámolójából kiderül, hogy ügytársa, dr. Markusovszky az aether-gőz belégzése után tökélyesen öntudatlan mámorba esett, amely bátorító példa lehet további kisérletezésre a sebészeti műtétek kellemetlenségeit enyhítendő.