10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
szigetszentm_batthyany_10a2

Lóversenyt rendeztek Pesten

Június 6.-án indult el az első magyar lóverseny, amit egy négynapos rendezvénysorozat övezett. Ennek a versenynek a legfőbb támogatója és elképzelője Széchenyi volt, akinek ezúttal is nagyon köszönjük, hogy támogatta ezt a lóversenyt, a tragikus pozsonyi verseny után. Ennek ellenére ez a verseny egyértelműen átütő sikert aratott.

Babieka, aki elsőként learatta a babérokat

Mint köztudott, a népszerű lófuttatás első évi nyertese gróf Károlyi György lett, Széchényi tenyészetéből kikerült, Babieka nevezetű paripájával. A sárgát, 74,5 kg-os terhelést adva neki, Siveyer Jakab vitte győzelemre. Tudjon meg többet Magyarország első futtatásának nyertes lováról, akiről tulajdonosa szíveskedett mesélni néhány részletet.

Wesselényi lova nyert, vajon sötét gyermekkora az ok?

Nem véletlenül nyert díjat 2 lova is Wesselényi Miklósnak, a verseny egyik fő pártolójának. Történet szól az akkor 6 éves Miklósról: apja, a hírhedt "zsibói bölény" lóra ültette, s mikor az megvadult, ahelyett hogy segített volna megrettent fiának, "Egy Wesselényinek félni nem szabad!" kiáltással a lóra csapott, de meglepően módon fia nem esett le.

Vajon direkt vagy csak véletlen egybeesés?

Véletlen, hogy a Széchenyi által nevelt lovak, annyit nyernek versenyeken? Csak egy véletlen egybeesés lenne, hogy a szabálykönyvet is pont ő írta? Amikor ránézünk a győztes lovak listájára, szinte mindenhol felbukkan Széchenyi István neve. Talán az is előfordulhat, hogy a verseny legnagyobb támogatóját a jó szándékon kívül más is vezérelte.

Botrány Széchényi pozsonyi lóversenyén!

Gondolta volna, hogy a sikeres és nagyszabású pesti lóversenyünk előzménye valójában egy botrányba fulladt futam Pozonyban? Egy hirtelen, tragikus kimenetelű baleset a száguldó lovak forgatagában, magas rangú nemesek és tisztek előtt, a futtatás következő vasárnapi újrarendezésének gondolata pedig még a titkosrendőrséget is cselekvésre késztette…