Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_weiss_10e2

Beneš-dekrétumokkal Európába?

Csehország és Szlovákia közös célja az európai integráció, viszont a csatlakozásnak vannak feltételei. Az európai értékekkel nem csak a diktatórikus kommunista eszmék állnak szemben, hanem azok a csehszlovák jogszabályok is, melyek kollektív bűnösséggel bélyegezték meg magyar és német polgáraikat.

Mi lesz veled Škoda?

A cseh alapítású Škoda a csehszlovák állam gyöngyszeme lett. A keleti blokkban felkapott autók számára a kommunista múlttal együtt talán elveszett egy biztos piac is. Ez persze közel sem feltétlenül lesz így, hiszen miután a Volkswagen csoport felvásárolta a céget, talán épp új távlatok nyílnak majd. Úton az első közös projekt!

Sör - ami összeköt

A szlovák sörökről is elismeréssel szólnak a szakértők, de azért a cseh nedűk igazán ismertek világszerte. A Budvar egész Csehszlovákiában népszerű volt az állam fennállása alatt, s ennek a különválás sem vetett véget. A szlovákok mai napig szívesen fogyasztják, nem érzik, hogy a nemzeti identitásukat sértené, ha ebben „a szomszéd kertje zöldebb".

Angyali szemek

Újabb Hrabal mese kerül mozivászonra idén "Angyali szemek" címmel. A film Hrabal "Bambini di Praga" című novellája alapján készült. A XX. század során sokszor zűrzavaros időket megélő Kelet-Közép-Európa tipikus alakjai tűnnek fel ismét, ezúttal ügyeskedő ál-biztosítási ügynökök személyében. A történet talán időutazás, talán nem.