Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
pilisv_friedrich_10c1

Bővül az EGK

1973-ban bővítések történtek az EGK-ban. Dánia, Írország és Nagy-Britannia ekkor csatlakozik. Velük együtt a Közösség már 9 tagországot számol. Ám Nagy-Britannia csatlakozási kérelmét ezt megelőzően Franciaország már tízszer elutasította, ennek ellenére tovább próbálkoztak a britek és végül sikerrel jártak.

Norvégok az uralkodójuk ellen, mi lesz ennek a következménye

Az EGK első bővítési körében Norvégia is fontolóra vette a csatlakozást, kiírt egy népszavazást is ennek a döntésnek a meghozatalára, de a népszavazáson eldőlt, hogy Norvégia nem csatlakozik. Az okokról részletesebben olvashatnak cikkünkben.

Miért pont szerda?

Az Európai Bizottság üléseit minden héten, szerdán tartják Brüsszelben, mely a megalakulás óta így van és ennek igazán különös és meglepő oka van. A Bizottság mindegyik tagja a szerdai napot tartotta a legalkalmasabbnak, miszerint a szerda a hét közepe ezért egy köztes utat próbáltak kijelölni.

Vajon fényesebb jövő vár

1969-ben kidolgozták a Monetáris Unió létrehozásának első terveit, ám az ötlet 1970-ben meghiúsult. Ennek következtében a feszültség és az aggodalom egyre érezhetőbbé válik az országok között, mert szerették volna, hogy valutáik árfolyamának egymáshoz viszonyított mozgása kiszámítható legyen.