Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
revkomarom_szakkozep_10_1

Egy prágai sörözés különös története

1989. augusztus 21-én a Fidesz néhány képviselője úgy döntött, hogy meglátogatja Csehszlovákia fővárosát Prágát, azzal a szándékkal, hogy meghívják egy sörre Václav Havelt. Nem várt események kellős közepébe csöppentek, hiszen a Vencel téren éppen egy nem engedélyezett tüntetés zajlott, mely után letartóztatták Deutsch Tamást és Kerényi Györgyöt.

Egy határral kevesebb

A berlini falat, amely Willy Brandt megfogalmazásában, „az idővel szemben állt“, maga alá temette az idő. Bár Honecker még néhány hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az ő fala még állni fog ötven vagy száz év múlva is, 1989. november 9-én végre eljött „a két város halálának az éjszakája“ és a fal ledöntésével egyidőben újra egyesült Berlin!

Mediterrán üzletpolitika - találkozó a Tangeren

Az 1989-es tangeri találkozón Algéria, Tunézia, Marokkó, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália képviselői arról tanácskoztak, hogyan lehetne intézményesíteni a kapcsolatokat a négy észak-afrikai országot tömörítő Arab Maghreb Unió és az EU között. A déli parton közel 10 millió muzulmán vallású vendégmunkás dolgozik napjainkban.

A conducator végnapjai, avagy lőttek a "kárpátok géniuszának"

Véres leszámolás, vagy rendszerváltás? Ceaucescu rendszere 1989 elején még megdönthetetlennek látszott Romániában, egyészen december 15-ig. A falurombolás ellen szót emelő Tőkés László védelmére kialakult tüntetésen Temesváron a tömegbe lőtt a hatóság. Az esemény forradalomba torkollott, melynek véres végkimenetelét a televízió is közvetítette...