Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_szentistvan_10a1

A még csak hat éve autonóm Grönland olyat tett, amit eddig még senki, kilépett az EK-ból

1985-ben az eddig egységes és lényegében megosztatlan Európai Közösséget (EK) megrázó esemény érte. Az 50-ezer fő által felhatalmazott, 31-fős grönlandi parlament -hiába továbbra is Dánia fennhatósága alá tartozik-, mégis kilép a közösségből. Ezzel a próbálkozással ő az első, és jelenleg egyetlen régió, ami kilépett. A döntés okai megdöbbentőek...

1985 óta pusztít az emberekre is veszélyes kergemarhakór Nagy-Britanniában

1990-óta tudjuk, hogy a Creutzfeld–Jakob betegség, másnéven kergemarhakór embereket is fertőz. Először Franciaország, majd őt sorban követve az Európai Közösség (EK) tagjai egységesen tiltották meg a brit marhahús bevitelét, miután Nagy-Britanniában már 5-éve pusztít a kórság. A brit miniszterelnök tagadja, hogy a marhahús szennyezett lenne.

1988-ra megoldódik az évek óta húzódó kérdés, megalakul az Egyesített Biztonsági‎ Tanács

A Német Szövetségi Köztársaság és Franciaország kormánya létrehozza az Egyesített Biztonsági Tanácsot. Ezeken felül a két kormány aláírja a francia–német dandár megalakításáról szóló szerződést. A résztvevők nyilatkozatot adtak ki a hagyományos fegyverzetek korlátozásáról. A legtöbbeknek a biztonság az első, de akadnak ellenhangok is.

Spanyolország és Portugália csatlakozik az Európai Közösséghez

1986 január 1-jén, Spanyolország 11, Portugália 10 évvel a diktatúrájának megdöntése után, csatlakozik az Európai Közösséghez (EK). Ez egy csodálatos nap az EK történelmében. Számtalan problémát leküzdve, hosszú várakozást után, az Ibériai-félsziget is világítótoronyként képviseli az Európai értékeket, amikre mi mind oly büszkék vagyunk.