-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
debrecen_reformatus_10b2

Állhat-e Tündérország élén egy asszony?

A Fejedelem, Bethlen Gábor halálával megrendült a nép, de fellélegzett a rendiség. Bízhat-e Erdélyország lakossága fejedelmének jó emberismertében? Miért a német nőt tette örökösévé, ki csupán tékozló léhaságba süllyesztette erkölcsös jó asszonyunk fejedelmi udvarát. Mi lesz a két párt harcának vége, és a principissa erkölcsei tényleg megbomlottak?

A különleges török fürdők hasznáról

Nem csoda, hogy egyre népszerűbbek a népünk körében, hisz tényleg megérik az árukat. A vendégek először a dzsamekánba lépnek be, amely öltözőként is szolgál. Ezt egy átmeneti helység követi, kis csorgókutakkal. Eztán következik maga a forró levegőjű fürdőhelyiség. A férfiak és és az asszonyok természetesen külön fürdőket használnak. Megéri elmenni!

Bethlen Gábor rövid pályafutása magyar királyként véget ért

A nikolsburgi szerződés alapján Bethlen lemondván a magyar trónról sajnos az általa többször is hangoztatott célját nem érte el. Nem sikerült Erdélyt és a Magyar Királyságot egyesítenie az uralkodása alatt. A szakértők szerint erre az élete során többet nem lesz már lehetősége. Vajon Bethlen után következő magyar királyunk ezt a célt megvalósítja?

Jobban jársz ha jó viszonyban állsz a hajdúk tömegével!

A hajdúságnak a fejedelmek sok győztes harcot köszönhetnek, ám a harcos katonák ereje sem hasonló már a régihez. Ennek oka lehet az, hogy most a hajdúkat toborzással állítják maguk mellé, ezáltal nem sikerül olyan szoros kapcsolatot kialakítani velük. Nem úgy, mint Bocskai hajdúi akikre támaszkodva sikeresen megnyerte a Habsburgok elleni küzdelmét.

Bocskai bizalmas barátsága

Már Grazban a főúri pompás esküvőn szövődött bizalmas barátság a nyílt tekintetű leány és a magyar főúr között. Egyikőjük menyasszonyként, míg másikuk a vőlegény helyében volt jelen. Mária Krisztierna, ki férjét hűen szereti, úgy hírlik végtelenül megbízik Bocskai Istvánban, ki szerint megtiszteltetés hogy e messzi és veszélyes országba házasodott.