-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_fazekas_10a

1552 évének villám szórta vihara

Mint bizonyára mindenki értesült ebben az évben a török nem kímélt minket. Több várunk is elesett, nem beszélve a rengeteg önfeláldozó hősről, aki életét adta a hazánkért. A háborúk következtében a pestis is újra itt van az országban, és a gazdaságunk sem olyan jó, mint régen. Cikkünkben az év eseményeit fogjuk kifejteni.

Házat a halottnak?

5 év építkezés után befejezték „Rózsák Atyjának” sírépületét. A törökök szentként tisztelt bektási dervise 1541. 09. 2-án halt meg. Jahjapasazáde Mehmed pasa 1543-ban rendelte el ezt a monumentális épület felhúzását, amit pár napja be is fejeztek. A kupolás sírbolt önmagában gyönyörű látvány, de miért van szebb háza a halottnak, mint az élőnek?

Hova visz a jövő?

A latin, mint a tudomány nyelve, minden oktatási intézmény rendszerét uralta, azonban most megjelentek az első anyanyelvű abc-s könyvek, melyek nagy segítséget nyújtanak a gyermekek olvasási tanulásában. Az erősödő reformáció hatására az iskolákban zuhant a papképzés, mint ideális munka, a világi értelmiségek megszületését támogatja a rendszer.

A bíboros bosszúja

1551. 12. 17-én meggyilkolták Fráter György bíborost. A pápa felmentette a bűnösöket és az igazságszolgáltatást Istenre bízta. Egy évre rá, Sforzát, a merénylet vezetőjét, a törökök fogságba ejtették, az írnokot felakasztották. A bíboros gyilkosának levágták a kezét. A negyedik merénylőt felszabdalták. Így nyerték el méltó büntetésüket a gyilkosok.

Nádasdy Tamás a víznél is hatalmasabb

1546. június 21-én újfent kiöntött a Rába. A térség 3 év után tapasztalta meg, milyen káros is tud lenni az éltető víz. A rombolás Nádasdy Tamás országbíró kapuvári kertjeit is érintette. Szerencsére Dombay Pál és Bakony Jakab kimenekítette a termés egy részét, amit el is juttattak az országbíró úrnak, így őt nem érte nagy veszteség.