-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
rackeve_ady_9a2

Weindl Gáspár: Idén olyat hajtottunk végre Selmeczbányán, amit még a világon sehol.

Új mérföldkőhöz érkezett a bányászat Weindl Gáspár Selmeczbányán végrehajtott próbarobbantásával. A tiroli bányamester 1627. február 8.-án hajtotta végre a robbantást, ami sikerrel zárult. Calendáriomunknak, pedig volt szerencséje ahhoz, hogy interjút készítsen az azóta előléptetett Weindl Gáspárral.

Megszabták a magyar forint értékét, vége a pénzromlásnak.

Az 1625. évi 39. törvénycikk megszabta, hogy a magyar pénzt öt latos értékben, és Rudolf császár korában vert pénznek súlyában verjék. A selmeczi apró pénz felét tegye ki, az ezután verendő kenyérre valót. Továbbá, az ezüst tallérokat százhusz magyar dénárban, az aranyokat pedig kétszáz magyar dénárban elfogadják.

Sok hölgy elengedhetetlen kendője, a keszkenő.

A mostanában elterjedt kendők, ma már minden családnál megtalálhatóak. A hölgyek vagyonát is jellemzik, mivel az arany- vagy ezüstfonalasak drágábbak. Általában fehér vásznon, virág mintázatú, egész vásznat betöltő hímzések borítják. Szépek és hasznosak, vonzzák a tekinteteket. Egyre több ember szeretne magának keszkenőt, így az áruk is emelkedett.

Esterházy Miklós, a bányavárosok megmentője!

Esterházy Miklós Érsekújváron, 1623 november 27-én a nyitrai csatában óriási sikert aratott a törökök ellen. Esterházy győzelme megmentette a bányavárosokat a török elől. A harcban szerzett zsákmány értéke több mint 50 ezer forint! A szerzett pénzből bőven futotta egy fényűző bécsi diadalmenetre is. Az ünneplés miatt megvendégelték az egész várost.

Újra ehetünk mákos-lönyét!

A sok éve emelkedést mutató árak végre visszaálltak a normális értékükre, így a mákos lönye újra a megérdemelt helyén van: egy olcsó főétel. Idei számunkban ennek az ételnek az elkészítését írjuk le. Ehhez szükségünk lesz: kenyértésztára, két és fél römpöly forró vízre, 10 lat mézre, 17 lat mákra, 5 lat áztatott mazsolára és persze a kemecénkre.