-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
pilisv_friedrich_10c1

Amíg Bécsben és Konstantinápolyban béke van, addig kit érdekelnek a végek?

A drinápolyi béke megkötése után Bécsre és Konstantinápolyra valóban béke szállt, azonban az élet a végeken mit sem változott. A várak között állandó a súrlódás, a kisebb-nagyobb összecsapások, fosztogatások, portyák, kótyavetyék és a rabkereskedelem. Tudósításunk egy rendhagyó eseményről szól: egy magyar vicekapitány és egy török bég beszélgetett.

A törököknek hagyomány a rabkereskedelem, nálunk sem múló rossz szokás?

A rabkereskedelem népszerűsége a békeidő beköszöntével sem csillapodik. A katonák feltartozhatatlanok, Bécs őrjöng, a Porta hallgat! A békében megfogalmazott pont szerint tilos az elhurcolás, zsákmányul ejtés, de erre fittyet hányva a katonák a portyák során rabokat ejtenek zsoldjuk kiegészítésére. Mi lesz a végkifejlet?

Nem adjuk a hazánkat! Az országgyűlés három ízben is az önkéntes behódolás ellen döntött

A magyar országgyűlés 1574-ben, 1575-ben és 1587-ben megtiltotta a töröknek való önkéntes behódolást, ezzel egy időben pedig az állami hatóságok igyekeztek minél mélyrehatóbban szabályozni a magánszemélyek és a törökök között kialakulható kapcsolatokat. A jövőben pedig súlyos következményeket vonhat maga után, ha valaki az oszmánnal cimborál.

Nesze nektek törökök! A legmodernebb hadépítészeti technikák Újváron!

A kor legmodernebb elvei alapján épült át az Oláh-Újvár az Úr 1571. évében a Nyitra folyó jobb partján. Az olasz Baldigara fivérek, Giulio és Ottavio által tervezett szabályos hatszögletű, csúcsaiban egy-egy új olasz füles bástyában végződő várat, melyet 35 méter hosszan vizesárok véd, az oszmánok Bécstől való távol tartásának céljából emelték.

A jövendölések nem túl fényesek; idén is félni kell a hosszú kemény téltől?

Mint ahogy az elmúlt években, úgy idén sem lesz enyhe telünk. A vakond ősszel nagyot túrt, és gombában sem volt hiány. A fenyők sok tobozt termettek és az alma is bő terméssel büszkélkedhetett. Ezek a török-magyar megfigyelések, melyek a zord, hideg és hózáporos télre utalnak, a Duna vizének befagyása pedig garantált.