-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_apaczai_10d3

Majd' 150 év után végre újra keresztény kézen van Buda!

145 keserves év lezárása képpen végre győzedelmeskedett a keresztény haderő a törökök felett, és kitartóan, 5 visszafoglalási kísérlet után visszavették Budát a törökök fennhatósága alól, ezzel újabb lépést téve az oszmánok kiűzése felé. Olvassa el visszaemlékezésünket az elmúlt évekről, tudósításunkat napjainkról és hogy hogyan tovább.

"A tudás és a hatalom egy és ugyanaz" címen nyílt kiállítás a Felvidéken

Az ország legújabb könyvkiállítása található az eperjesi főtéren. Nézzék meg Zimmermann Zsigmond által, gazdag könyvtárából felajánlott könyveket, ezen kívül Apáczai Csere János enciklopédiáját, Apafi Mihály által megszerzett corvinákat és sok más magyar könyvet. Olvassanak, mert a tudást, mit szereznek, egyetlen török sem veheti el tőlünk.

Ebben az évben töltötte be huszonkettedik életévét a püspökhatvani csodafiú

Koczor János, szeptemberben töltötte 22 életévét. A fiú még 1672 - ben lett súlyos beteg, ám valószínűsíthetően a Szentlélek - szüleinek lutheránusról katolikus hitre való áttérését követően - meggyógyította őt, írja a Habsburg Havilap. Protestáns hívők közt hatalmas felháborodást váltott ki a cikk, mivel vallásukat nyíltan leminősíti az eset.

Wéber János javallatai a legkülönfélébb nyavalyák kezelésére

„ Czitron noha keserű alma De vagyon igen nagy haszna Betegség ellen igen használ Ha méreg volna is ellen áll A nyavaját elkergeti Vént is iffiat erősíti" -olvashatjuk az Eperjesi patikárius Amuletum című könyvében, amelyben a pestis kezeléséről ír. Továbbá szó esik egyéb praktikákról is a törökök által behurcolt kórok ellen.

Nyírő Szabó István bejelentést tett: "Az ünnepi vásár elmarad"

Kereskedők és vásárlók figyelem! Sajnálattal közöljük, hogy a Marosvásárhelyi évvégi vásár közlekedési okok miatt elmarad. A városba vezető utak mind járhatatlanok az időjárás okozta úthibák miatt. A hónapos esőzések és havazások eláztatták az utat, de a polgármester úr már ígéretet tett, hogy amint a Fennvaló is engedi bepótolják a vásárt.