-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_nemeth_10a

Kétarcú ország

Pozsony és Nagyszombat után végre Buda felé vettem az irányt. Másfél éves itt tartózkodásom alatt most először mertem betenni a lábam a volt Hódoltság területére. Habár a harcok 2 hónapja véget értek, reménykedtem, hogy lesz majd kit kérdeznem a városról, ostromról, és az elmúlt 5 évről. Szerencsére 2 helyi egyből segítségemre sietett.

Kuruc felkelés: Igaz ügy, vagy török ármány?

Miközben Kara Musztafa nagyvezír segítségével Thököly Imre a Magyar Királyság majdhogy egészét birtokba vette, a katolikus hadak egyesülni látszanak. Vajon sikerül visszafoglalni az országot? Mit jelentene ez a reformátusoknak? És a katolikusoknak? Török vagy császári győzelem lenne a kedvezőbb? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Buda helyzete a körösztyén visszahódítás után

A százötven éves török befolyás tagadhatatlanul nyomot hagyott Buda, és egész Magyarország kultúráján. Egy Budán ragadt török kovácsot kérdeztünk, hogy alakult élete a visszafoglalást követően. Van-e lehetősége vallásgyakorlásra és egyáltalán van-e hozzá hasonló helyzetben ragadt mesterember Budán, hogy talál munkát a körösztyén közegben?

A magyar most visszasírja őt, a „dunántúli oroszlánt”, a török ölő hőst!

Ki az, ki csatákat meg nem ejtve, azokat mégis megnyerte? Hunyadi seregben kezdve, ő lett tiszti karnak lelke! A magyaroknak El Cidje, duellumot nem veszítve, Hatszáz törököt elverve, vesztét tőrbe csalva lelte. Így szultánnak küldve feje, ezerötszáz-hetvenegybe. Thury Györgynek a regéje, elbeszélve lesz egésze:

A gyászévtized margójára

5 éve, 1681-ben I. Lipót összehívta a soproni országgyűlést, melyben közel 15 év után újra nádort választottak Esterházy Pál személyében, királynévá koronázták a Pfalz-Neuburgi Eleonórát, és ami a legfontosabb, engedményeket fogadtak el a protestáns egyházak javára, 10 évnyi szüntelen üldözést lezárva. Az 1671-1681 közötti eseményekre emlékezünk.