-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
sopron_szechenyi_10d2

Rendhagyó királykoronázás

Az Úr 1625. évének december havában, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napján rendhagyó esemény történt Sopronban. Pozsony helyett itt tartották az országgyűlést, és koronázták királlyá III. Ferdinándot, a ferences „Kecske” templomban. A nép kitörő örömmel fogadta leendő uralkodóját. Ez hatalmas megtiszteltetés a város számára.

A hírhedt boszorkány, Báthory Anna pere

A gonosz közöttünk jár! Újabb per indult a hírhedt boszorkány, Báthory Anna ellen. Bizonyíték van rá, hogy féltékenységében megátkozta bátyja hitvesét, leánykori nevén Károlyi Zsuzsannát, hogy a jóasszony örökösen betegeskedjen. A csalfa nőszemély mellett most még azok sem álltak ki a főurak közül, akik eddig védték e pokoli teremtményt.

Károlyi Zsuzsanna utódja

Szeretett uralkodóasszonyunk, Betlehem Gábor hű társának halála után az Úr újra házasodik. Jelenlegi választottja a Renáta Cecília bécsi főhercegnő. E frigy megerősítené Bethlen és Bécs kapcsolatát, az bizonyos. Vajon elfogadják a közeledést, vagy az erdélyi fejedelem kénytelen lesz más asszony után nézni?

A leghíresebb jósnők sem látják a hátborzongató időjárás végét

Ez a hideg időjárás csak átok! Bizonyára mindenkinek nagy hátrányt jelent valamilyen téren a mindennapjaiban. Mit tehetünk ellene, mi a megoldás? Hogyan vészeljük át? Egy kis segítség a folyamatos hó és fagy ellen.

Újabb nádort választott a soproni országgyűlés

Eszterházi Miklós, a tegnap gyúrt úr. Miért csúfolják őt ezzel a névvel? Hogyan is nyerte el a nádori címet egy eddig számunkra szinte ismeretlen nemes? Most mindenre fény derül.