-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_osztrak_10b2

A magyarországi törökök élete egy anyaországbeli török látogató szemével

Nemrégiben tértem vissza a távoli Magyarországból a Boszporusz partjára. Egy hétig vendégeskedtem unokatestvéremnél, Ahmednél és a családjánál, akik a Duna folyó partján fekvő Budán élnek. Megismerkedtem az ottani élettel, ami meglepetésemre nem is annyira különbözik a miénktől. Erről a kalandos útról számolok be tudósításomban.

Elhunyt Malkoçoğlu Bali beglerbég

Egész Buda gyászolja a nemrégiben elhunyt nagyszerű vezetőt, Malkoçoğlu Bali pasát. A holttestét hazaszállították és Bursában helyezték örök nyugalomra. A jeles szakember pótlása nehéznek fog bizonyulni, hiszen halálával felbecsülhetetlen kincset veszített az Oszmán Birodalom.

Beszélgetés Jagelló Izabella erdélyi kormányzóval

Zápolya János egykori magyar király özvegye beszámol többek között arról is, hogy milyen nehézségekkel jár Erdély képviselőjének lenni a Portánál.

Megváltoztak a dzsizje fizetésének feltételei!

Az elmúlt időszakban a minimum 300 akcse ingósággal rendelkezőknek kellett a dzsizjét fizetniük. A magasságos padisah úgy látja jónak, hogy a következő holdtöltétől kezdve minden családfő fizesse ezt.

Vajon te lehetnél a padisah háremének tagja?

A születési hónapod és napod alapján megmondjuk, hogy a személyiséged elég vonzó-e a boldogságos padisah számára. Ne tétovázz, nézd meg most!