-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_baar_10b1

Hírek Báthory Zsigmondról! Tanuljunk hibáiból! Áttekintés a zivataros évtizedekről

Báthory Zsigmondot letartoztatták Csehországban! A nemrégiben lemondott erdélyi fejedelmet császár elleni összeesküvéssel vádolták meg. A prágai börtönben 14 hónapnyi büntetést kell letöltenie. De ki tudja, mit hoz még a sors, a zűrzavaros életű és uralkodású Báthory Zsigmond visszatér-e negyedszerre. Ismerjük meg eddigi tetteit!

Anglia királynéja stílust teremtett! Hódít a boszorkányos vörös Európa szerte.

I. Erzsébet hozta el a mindenki számára könnyen elérhető vörös tincseket. A lángra lobbant hajviselet boszorkányperek ezreit okozta, s majdnem mind máglyahalállal végződött. Egy tornanádaskai asszony -aki neve elhallgatását kérte- osztotta meg velünk különleges hajszérumát. Íme: festőbuzér, sáfrány, kén és kömény olaj. Hölgyeim, pácolásra fel!

Véres botrány! Titok, vágy, erotika és szadizmus a csejtei kastélyban!

Báthory Erzsébet, a méltóságos Nádasdy Ferenc gróf felesége mindig is zárkózott, titokzatos asszony volt, bár ez idáig közmegbecsülésben élte életét, most hihetetlen történetet osztott meg velünk Múcsonyi Szabó Anna, aki fejvesztve menekült a rémségek várából. A szolgálólány szerint szűz leányok vérét használta fel teste üdén tartására az úrnő.

"Úgy keres, Úristen, lelkem most tégedet" Balassi Bálint emlékét őrizzük szívünkben

Esztergom visszafoglalására tettek próbát a keresztyén seregek, ám a vár török kézen maradt. Továbbá más veszteség is érte nemzetünket: Az 1594-es esztendő májusi ostromában Balassi Bálint, költőnk, végvári vitéz halálos sérülést szenvedett. Ahogy unokatestvére fogalmazta: "Minden két combján átalment az golóbis, de csontot és ízet nem sértett."

Újítsd meg lelkünket, Szentlélek Isten! Katolikus búcsú Csíksomlyón!

1567 óta minden pünkösdkor megrendezésre kerül e különleges esemény! 1567-ben legendás győzelmet arattak a katolikusok János Zsigmond unitárius serege ellen. Itt az idő, tegyük félre nézeteltéréseinket! A szabad vallásgyakorlás után, katolikus testvérek mellett protestánsokat is vár Csíksomlyó zarándoklatra. Részletek a cikk további részében!