-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
nagyecsed_bathori_10a

Valós vádak vagy fikció? PERBE FOGTÁK A „FEKETE BÉG” ÖZVEGYÉT!

1610. december 29-én Csejtén Thurzó György nádor letartóztatta Báthori Erzsébet úrnőt, Báthori István gazdánk húgát. Elképesztőek a vádak: állítólag birtokain fiatal lányok százait kínozta halálra. Az eljárás gyanús körülményei koncepciós perre engednek következtetni. A nemes hölgy óriási birtokokat igazgatott. Talán szemet vetett rájuk valaki?

A hajdúk garázdálkodása és a kemény tél sem okozhat fennakadást a postai szolgáltatásokban

Több váltóállomással, pihentebb lovakkal, fegyveres postalegényekkel veszi fel a harcot a királyi posta a Kassa környékén fosztogató hajdúk ellen – nyilatkozta Johann Christoph von Paar postamester. - Postajáratokat hetente biztosítunk Kassa és Pozsony között. Vegyék igénybe bátran szolgáltatásainkat! Minket még egy kis jégkorszak sem tart vissza!

Új világkép körvonalazódik a két zseniális csillagász megfigyelései alapján

Az 1610-es évek izgalmas felfedezéseket hoztak a tudományban. A távcső feltalálása lendületet adott Johannes Kepler és Galileo Galilei kutatásaihoz. Az előbbinek a bolygómozgások törvényeit, utóbbinak a Napfoltok, a Jupiter négy holdjának és a Szaturnusz gyűrűjének felfedezését köszönhetjük. Úgy tűnik, megrengetik a hagyományos világképünket.

Több ezer látogatót vonzanak a napokon át tartó vásári sokadalmak Debrecenben

A „kálvinista Róma” a legtöbb napon át (70-90 nap/év) tartó vásárokról is híres. Előnyös fekvésének köszönhetően gazdát cserélnek itt a legkülönfélébb áruk, lábas jószágtól a „török árukig”. Nagy vásárok: Remete Antal-napi: január 7-15, Szent György-napi: április 15-23, Nagyboldogasszony-napi: augusztus 5-13, Dienes-napi: szeptember 30 – október 8.

Télidőben bátran dőzsölj, nyáridőben inkább hűsölj! Ignatius doktor egészségügyi tanácsai

A különböző évszakokban az alábbiakat javasolja a híres padovai doktor: farsang idején megengedhető a nagy dínomdánom és az erkölcsi kilengések, de tavasszal szükséges tisztítókúrát tartani (érvágás, purgáció, fürdés). A nyári dologidőben tartózkodjunk a nehéz ételektől, italoktól. Ősszel újra élvezhetjük az új bor és a vadas ételek fogyasztását.