-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_verespalne_9c1

Kara Musztafa próbálkozása Bécs bevételére - selyemzsinór általi halál a sikertelenség ára

Az 1683-as évben történt Bécs ostroma Kara Musztafa vezetésével, aki közel 3 hónapon át ostromolta Bécset. Ernst Rüdiger von Starhemberg hősiesen védte a várost, majd megérkezett I.Lipót és III.János egyesült felmentő serege, akik a kahlenbergi csata győzelmével sikeresen elűzték a törököket, és felszabadították a várost. Tudósítás a helyszínről.

A tűzvész, amely felemésztett egy várost - mi történt Brassóban 1689-ben?

Máig sem tudni, mi okozta a pusztító tüzet Brassóban, cikkünkben erre keressük a választ. A hatalmas lángok rövid idő alatt felemésztették a várost, óriási pánikot okozva. A lakosság megpróbálta oltani a tüzet, de az úgy elharapódzott, hogy a fából készült épületeket már nem lehetett megmenteni, beleértve a város evangélikus templomát.

Franciaország terjeszkedése az Újvilágban

A franciák további területeket nyilvánítottak maguknak a Mississippi folyó vízgyűjtőjénél. A gyarmatot XIV.Lajos után Louisianának nevezték el. A terület Franciaországhoz kerülésével jelentősen növekszik a Napkirály anyagi ereje, amit az európai érdekeket szem előtt tartva az Oszmán Birodalom visszaszorítására kellene fordítani.

Adó az arcszőrzetért

I. Péter orosz cár szakálladót vezetett be, amely valószínűleg az európai útjával kapcsolatos pletykához köthető. Tavaly ugyanis a cárt több nyugati országban, valamint Magyarországon is látni vélték. Ha minden igaz, a célja Oroszország modernizálása, ebben az egyik lépés a csupasz arc előnyben részesítése, ami Péter szerint az európaiság jelképe.

Vakmerő útitárs keresetik!

Nagy elődöm nyomdokába lépve verseimhez ihletet merítenék. Útitársat keresek Afrikába tartó utamhoz. Az 1680. évre nyomtatott, a Nagyszombati akadémián írt kalendárium szerint napfogyatkozás lesz március 30. napján, 11 órakor az Elefánthok Földjén. Figyelem: a kaland nem veszélytelen, utunk a török császár birodalmán keresztül vezet. Balassi Bálint