-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bekescsaba_andrassy_10b

Dicsőséges győzelem a török felett

Több, mint 200 kilométer mélyen nyomult be Zrínyi Miklós 1664-ben az oszmán hódoltság területére, hitet adva ezzel nemzetünknek a török iga alól való felszabadulásra. Felégette az eszéki hidat és ezzel elvágta a török utánpótlás útvonalát. A Dráva feletti átkelő megsemmisítésével Zrínyi a törökellenes harcok egyik legfényesebb hadi sikerét aratta.

A szégyenteljes vasvári béke

Óriási a felháborodás, az 1664. augusztusában hozott döntés felfoghatatlan. Úgy tűnik, Zrínyi sikeres hadjárata mindhiába, Vasváron sor került az évszázad legérthetetlenebb békéjére. IV. Mehmed és I. Lipót a törökök kezén hagyta az újonnan meghódított területeket, és az 1660 és 1664 között elesett magyar várakat is.

A magyar korona kalandja Bécsben

Visszakaptuk a magyar koronát. Érsekújvár tavaly szeptemberi eleste után I. Lipót király úgy döntött, hogy biztonságosabb helyre, Bécsbe kell szállítani, hogy megakadályozzák török kézbe kerülését. Az uralkodó elismervényben tett ígéretet arra, hogy a török háború után visszaadja nemzeti jelképünket.

Tanácsok a fekete halál megelőzésére

Továbbra is szedi áldozatait a fekete halál. A rejtélyes, orvosok körében elterjedt gyógynövényes maszkok és köpenyek már hatékonynak bizonyultak a járvány terjedésének csökkentésében. Jó tanács, hogy kerüljük el a nagyvárosi tömeget, vonuljunk vidékre. A rovatban további hasznos praktikák találhatók.

Nemzetünk gyászba borul

Hatalmas szerencsétlenség! Tragikus kimenetelű vadászat áldozatává vált az év 322. napján, a kursaneci erdőben nemzetünk dicsősége, Zrínyi Miklós. A költő és hadvezér halála egy vadkan által ejtett óriási sebesülésnek tudható be egyesek szerint. Vajon végzete valóban egy feldúlt állathoz köthető, vagy a háttérben más okok rejlenek?