-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
pilisv_friedrich_10b1

Nádasdy Ferenc, a fekete bég emlékére

Nádasdy Ferenc, akit egyesek csak fekete bégnek becéztek, elhunyt. Halála születési helyén következett be, Sárváron, 1604 január 4-én. A Fekete bég név hadi tettei, illetve testi és katonai ereje miatt ragadt rá.

Újabb felségárulási per, most Illésházy István nagybirtokos az áldozat.

A felső-magyarországi nemesek egyre elégtelenebbek a Habsburg hatalom által indított perekkel. Ezeknek a pereknek lett egy újabb főnemes, Illésházy István az áldozata. Egyes találgatások szerint Lengyelországba menekült, vajon milyen hátsó szándékai vannak ezeknek a pereknek, és ha folytatódnak akkor meddig lesz fenntartható a béke a főnemesekkel?

Új török termékek, negatív a magyar lakosság véleménye

Új kerámiatípusok és edények, a török ételekre tervezett étkezési szokásoknak felelnek meg, ezért nem boldog a hódoltság lakossága, emellett sokan a hasznosnak bizonyuló szőnyegeket is elutasítják, felül fog-e kerekedni a gazdaság és kereskedelem a magyar emberek konzervatív hazafi érzésein, vagy mindenki élvezni fogja az új hasznos termékeket.

Egyhatodára emelik a harádzsot a török defterdárok

Most már egyhatod arányban kell adózniuk a lakosoknak az oszmánok által megszállt területeken. A török defterdárok adója elérte a királyi hadiadó mértékét. A kettős adóztatás már így is keserű sorsa ítélte a megszállt területen élő lakosok életét, továbbra is tartható-e ez az állapot, vagy a török vezetésnek zavargásokra kell-e számítania?

Visszatérhet a morbus hungaricus?

A háború miatt számíthattunk arra, hogy betegségek ütik fel a fejüket az országban. Az úgynevezett morbus hungaricus betegség már korábban is szedte áldozatait, s félő, hogy most egy újabb variánsa jelenhetett meg újra, mivel sok erre utaló tünetű beteget találtak.. Van okunk félni, vagy a háborúval együtt vége lesz a betegségeknek is?